OM gaat reaguurders Sinterklaasintocht vervolgen om discriminatie

Onder een livestream van een Sinterklaasintocht werden vorig jaar discriminerende reacties geplaatst, onder meer gericht aan een NRC-columnist.
Sinterklaas
Sinterklaas Foto Robin Utrecht/ANP

Justitie vervolgt 23 mensen voor reacties die zij vorig jaar op Facebook plaatsten onder een livestream van een Sinterklaasintocht in Amstelveen. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De uitlatingen, waarin volgens justitie werd gedreigd, opgeruid en gediscrimineerd, waren onder meer gericht aan journalist en NRC-columnist Clarice Gargard, die de stream uitzond.

Gargard deed aangifte naar aanleiding van alle reacties die op de stream op haar Facebookpagina kwamen. Ze toonde onder meer beelden van demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Daarop kwamen veel negatieve reacties die waren gericht aan de demonstranten en aan de journaliste. Volgens het OM zijn daarmee „de grenzen van strafbaarheid overschreden”.

Justitie rekent het de verdachten onder meer aan dat bepaalde uitlatingen rechtstreeks gericht waren aan een journalist. Journalisten moeten hun werk kunnen doen zonder geconfronteerd te worden met agressie, dreiging en geweld, schrijft het OM.

Sinds april eist justitie een hogere straf bij geweldpleging en bedreiging tegen journalisten omdat de ernst van de bedreigingen de laatste jaren is toegenomen. Deze zaken krijgen sindsdien ook prioriteit bij de opsporingsdiensten. Eind september werd voor het eerst een extra hoge boete opgelegd voor het telefonisch bedreigen van een cameraman.