Brieven

Brieven

In het artikel Willen we meer of minder welvaart? Meer! En de wetenschap zal ons daarbij helpen (9/11) wordt Fritz Haber geroemd door de auteurs, die zichzelf de ‘Bende van de Vooruitgang’ noemen. Ze prijzen Haber omdat hij de uitvinding van kunstmest mogelijk heeft gemaakt waardoor de wereld nu 2,7 miljard meer mensen voedt dan er zonder dat mogelijk zou zijn. Dat is waar, maar dan moeten we er toch ook aan denken dat Haber eveneens mosterdgas heeft ontwikkeld en Zyklon B., dat door de Duitsers werd gebruikt om op grote schaal Joden te vergassen in de gaskamers van vernietigingskampen. Zeven miljoen jaar geleden kreeg een voormoeder van chimpansees en mensen het voor die tijd briljante idee om een stokje te gebruiken om lekkere termieten uit hun nest te hengelen. Het dominante mannetje zag dat en pakte het stokje af. Toen zij protesteerde gebruikte hij dat stokje om in haar oog te steken.

Technologie is een tweesnijdend zwaard. Altijd zo geweest, zal altijd zo zijn.