In beeld

Venetië stevent af op nieuw hoogwaterrecord

In Venetië is woensdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de hoge waterstand. Het water heeft sinds 1966 niet meer zo hoog gestaan in de Italiaanse stad. Tot dusver vielen twee dodelijke slachtoffers, van wie één werd geëlektrocuteerd toen hij water probeerde weg te pompen. Een deel van de scholen in de stad is uit voorzorg gesloten.
In Venetië is woensdag de noodtoestand uitgeroepen. De historische Italiaanse stad kampt al enkele dagen met hoogwater.
Foto Andrea Merola / EPA
Venetië beslaat ongeveer honderd eilandjes in een lagune. De wateroverlast wordt mede veroorzaakt door hevige regenval die een groot deel van Italië de afgelopen dagen teisterde. De regen houdt de komende dagen naar verwachting nog aan.
Foto Marco Bertorello / AFP
Dinsdagavond bereikte het waterpeil in Venetië een hoogte van 187 centimeter. Dat is 7 centimeter onder het record van ruim vijftig jaar geleden.
Foto Manuel Silvestri / Reuters
Alleen in 1966 stond het water met 194 centimeter hoger dan nu. Uit voorzorg zijn scholen gesloten.
Foto Marco Bertorello / AFP
Op het beroemde San Marcoplein staat het water ruim een meter hoog. De basiliek aan het plein liep afgelopen week voor de zesde keer sinds 1200 onder water.
Foto Marco Bertorello / AFP
Water hoger dan 140 centimeter wordt in het Italiaans 'acqua alta' genoemd. Overstromingen komen in Venetië vaker voor en vinden vooral plaats in de winter.
Foto Marco Bertorello / AFP
Volgens de burgemeester van de stad, Luigi Brugnaro, is de wateroverlast dit jaar extra groot door klimaatverandering. Hij vreest voor ernstige waterschade.
Foto Marco Bertorello / AFP
Venetië telt ongeveer 50.000 inwoners. Veel Italianen trokken de laatste jaren weg door het massatoerisme in de stad. Toeristen moesten dinsdagavond door de ramen van hun hotels naar binnen worden geholpen.
Foto Marco Bertorello / AFP
Door de overstroming kwam in de nacht van dinsdag op woensdag een man om het leven. Hij probeerde met een elektrische pomp water af te voeren en kreeg daarbij een schok.
Foto Andrea Merola / EPA
Venetië werkt sinds 2003 aan een groot project om de infrastructuur te verbeteren en de stad zo beter te beschermen tegen het water. De kosten van dat project lopen echter steeds op.
Foto Marco Bertorello / AFP
Om de stad beter te beschermen, moeten in de toekomst drijvende poorten worden gebouwd.
Foto Marco Bertorello / AFP