Speelgoedmuseum Deventer blijft na ‘tractorprotest’ open

Cultuurbeleid Het Speelgoedmuseum in Deventer werd met sluiting bedreigd, maar krijgt toch geld van de gemeente.

Kinderen protesteren tegen de voorgenomen sluiting van het Speelgoedmuseum in Deventer.
Kinderen protesteren tegen de voorgenomen sluiting van het Speelgoedmuseum in Deventer. Foto Paul Remmelts

De gemeenteraad van Deventer heeft woensdag besloten het Speelgoedmuseum open te houden. Daarmee ging een meerderheid van de raad in tegen de wens van het college om de locatie op de Brink te sluiten en van de collectie van het museum een rondreizende expositie te maken.

De raad heeft op jaarbasis 260.000 euro voor het museum vrijgemaakt. Ook komt er geld voor een noodzakelijke modernisering van het museum. Het museum beheert al sinds 1932 de grootste collectie speelgoed van Nederland. Het trok vorig jaar zo’n 27.000 bezoekers .

Het besluit om het museum tóch open te houden kwam tot stand na grote druk van de Deventer bevolking. Een petitie om het museum open te houden werd bijna vijfduizend keer ondertekend en een groep van ongeveer vijftig kinderen trok vorige week met speelgoedtractors naar het stadhuis om tegen de voorgenomen sluiting te protesteren.

Eerder deze maand stapte Garrelt Verhoeven, directeur van de Deventer musea op vanwege de kwestie.

Lees ook: Het Speelgoedmuseum moet open blijven (opinie)

Met dit besluit komt een einde aan een lange periode van bestuurlijk en maatschappelijk gesteggel over het museum. Lange tijd leken een nieuwe locatie of een rondreizende collectie de enige alternatieven voor sluiting. Sinds 2014 zijn er tien externe onderzoeken verricht, voor in totaal bijna 200.000 euro, zo becijferde dagblad De Stentor woensdag.