Flevoland

Rechter verbiedt per direct afschieten edelherten in de Oostvaardersplassen

Flevoland

Het afschieten van edelherten in natuurgebied de Oostvaardersplassen moet toch stoppen. Dat oordeelde de bestuursrechter Midden-Nederland dinsdag. De beslissing is opmerkelijk – in december vorig jaar oordeelde de rechtbank in Utrecht dat het afschieten wél mocht doorgaan.

Bekijk ook deze fotoserie: Afschot in de Oostvaardersplassen

De provincie Flevoland wilde het aantal edelherten terugbrengen naar 490, maar milieuorganisaties maakten bezwaar. De rechtbank oordeelde dinsdag dat het aantal van 490 niet goed was gemotiveerd en dat onvoldoende was aangetoond dat het afschieten van de herten nodig is voor natuurbeheer. Ook vond de rechtbank dat het rapport van de commissie-Van Geel, waarop de provincie zich baseerde, geen ecologische onderbouwing is.

Door de uitspraak mogen per direct geen herten meer worden afgeschoten. Eerder werd bekend dat tussen 10 december en 1 april 1.745 edelherten zijn afgeschoten. Volgens de laatste telling van Staatsbosbeheer eind oktober lopen er nu nog 1.525 herten rond. De provincie kan hoger beroep aantekenen bij de Raad van State. (NRC)