Oliebesparing

Onzuinige suv doet milieuwinst van elektrische auto teniet

De aanhoudende populariteit van grote passagiersauto’s, suv’s, doet de milieuwinst van de opkomende elektrische auto’s voor een groot deel teniet. In 2040 zorgt de onzuinige sports utility vehicle voor een extra consumptie van 2 miljoen vaten olie per dag. Dat is de helft van de oliebesparing die wordt gerealiseerd dankzij de 330 miljoen elektrische auto’s die in 2040 vermoedelijk wereldwijd rondrijden. Momenteel doen de suv’s de milieuwinst van elektrische auto’s volledig teniet. Dat blijkt uit de jaarlijkse World Energy Outlook van het Internationaal Energieagentschap (IEA) dat woensdag is verschenen. Suv’s zijn door hun omvang minder gemakkelijk te elektrificeren zijn. Gemiddeld verbruikt een suv een kwart meer benzine dan een conventionele, kleinere auto. (NRC)