IS-vrouwen

Kabinet vecht uitspraak over terughalen kinderen van kalifaatgangers aan

Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de uitspraak die Nederland verplicht zich maximaal in te spannen om de 56 kinderen van Nederlandse uitreizigers terug te halen. Dat schrijven de ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en Stef Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De rechtbank in Den Haag bepaalde maandag dat de staat een inspanningsverplichting heeft binnen veertien dagen de kinderen van vrouwen die naar IS-gebied in Syrië of Irak zijn gereisd, terug te halen. Ook als er beroep wordt ingesteld. De ministers schrijven dat het kabinet „een aanvang zal maken met het nakomen van de inspanningsverplichting.” De verplichting geldt niet voor de vrouwen zelf. Het kort geding was aangespannen door 23 vrouwen die naar Syrië of Irak waren afgereisd, die samen 56 kinderen hebben.

Het standpunt van het kabinet is nog altijd dat IS-strijders in de regio berecht moeten worden. Wat de kinderen betreft moet het kabinet dat beleid aanpassen, vindt de rechter. (NRC)