‘Elk boek heeft weer een ander probleem’

Gouden handen, hebben ze. Fotograaf Maartje ter Horst legt jonge vrouwen vast die oude ambachten uitoefenen.

Foto Maartje ter Horst

Roos van der Heiden (36) is boekbinder in Utrecht. Ze volgde een opleiding beeldende kunst aan de HKU, de hogeschool in Utrecht, maar koos voor een opleiding tot boekbinden tijdens haar baan in de universiteitsbibliotheek. „Wauw, al die boeken, dacht ik: kan ik die niet zelf maken?” Bovendien, zegt Van der Heiden, wilde ze graag met haar handen werken.

Op dit moment restaureert ze vooral boeken, daar is het meeste werk in te vinden. Klanten zijn verzamelaars, of mensen met een bijzonder jeugdboek of familiefotoalbum. „Elk boek heeft weer een ander probleem. Veel zit aan de rugzijde, toch is geen boek hetzelfde. En je wilt ook recht doen aan de geschiedenis ervan.”

Correctie (13-11-2019): In een eerdere versie van dit artikel stond een verkeerde foto, van een boekdrukker. Dat is aangepast naar de juiste foto.