Duitse militairen zweren trouw voor de Rijksdag

Het moet de opmaat zijn tot een herwaardering van de strijdkrachten: 400 Duitse rekruten zwoeren dinsdag voor het Rijksdaggebouw in Berlijn, waar de Bondsdag zetelt, trouw aan de democratie. Het was voor het eerst in zes jaar dat militairen openbaar deze gelofte aflegden.

De plechtigheid was „een symbool van de onverbrekelijke band tussen strijdkrachten en parlement”, zei minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK). Ze vindt dat Duitsland zijn militairen onvoldoende waardeert en wil ze zichtbaarder maken. Daarom is besloten dat militairen in uniform vanaf januari gratis met de trein mogen.

Het past bij haar streven Duitsland ervan te doordringen dat het leger essentieel is voor de veiligheid en in oorlogen ingezet moet kunnen worden. Onze Bundeswehr, zei ze dinsdag, is „een wezenlijk instrument van onze weerbare democratie”.

Door de Duitse historie is er in de publieke opinie en politiek nog altijd grote terughoudendheid tegenover militaire middelen. Vroeger werd tegen de openbare aflegging van de militaire gelofte gedemonstreerd: ‘een teken van militarisme’. Nu leek de grootste ergernis veroorzaakt te worden door de files in Berlijn, door straten die voor de plechtigheid waren afgezet. (NRC)