Door hoogwater in Venetië via het raam je hotel in

Acqua alta Door harde wind en veel regen stond bij vloed dinsdagavond het grootste deel van het oude centrum van Venetië onder water.

De begane grond van het luxe Gritti Palace hotel staat geheel onder water.
De begane grond van het luxe Gritti Palace hotel staat geheel onder water. Foto Marco Bertorello/AFP

Busboten kwamen bovenop de kade terecht. Terrasstoeltjes dreven ver van hun plaats op het water. Toeristen die terugkwamen van hun diner moesten via het raam hun hotel in. Het San Marcoplein en een groot deel van de beroemde gelijknamige basiliek stonden, net als het grootste deel van het historische centrum, dinsdagavond onder water.

Drie keer loeiden de sirenes dinsdagavond, als waarschuwing dat het tij buitengewoon hoog zou zijn. De sirocco, een harde wind uit het zuiden, stuwde het water in de nauwe Adriatische Zee naar het noordwesten, richting Venetië en zijn lagune. Om tien voor elf stond het water op 187 centimeter, de hoogste stand ooit gemeten na de verwoestende overstroming in 1966. Toen stond het water op 198 centimeter.

Venetië kampt regelmatig met acqua alta, hoogwater, vooral in de herfst, maar de overstroming van dinsdagavond was volgens burgemeester Luigi Brugnaro buitengewoon en te wijten aan de klimaatverandering. Heel Italië kampt dezer dagen met uitzonderlijk zware regenval.

Deze overstroming zal „onuitwisbare wonden achterlaten’’, zei Brugnaro ’s avonds laat. Hij vroeg om noodhulp vanuit Rome en riep het kabinet op ervoor te zorgen dat de beweegbare stormvloedkering Mosè, waaraan al bijna twintig jaar wordt gewerkt, eindelijk wordt afgemaakt. Via een systeem van 78 vanaf de zeebodem omhoogdraaiende kleppen zou de stormvloedkering de drie plaatsen waar het zeewater de lagune van Venetië binnenstroomt, moeten kunnen afsluiten bij uitzonderlijk hoog water.

Elders in de lagune zijn door het hoge water dinsdag twee mensen omgekomen. Een bejaarde man overleed door kortsluiting. De scholen in Venetië blijven vandaag dicht.