CDA wil gesprek met Syrische president Assad over uitreizigers

SyriË-gangers

Het CDA vindt dat Nederland moet gaan praten met Bashar al-Assad en onder ogen moet zien dat de Syrische president „onderdeel is van een oplossing”. Dat zei Tweede Kamerlid Martijn van Helvert van de regeringspartij woensdag op NPO Radio 1. De Nederlandse diplomatieke betrekkingen met Assad zijn door de burgeroorlog in Syrië sinds 2012 verbroken.

Van Helvert denkt dat Assad een rol kan spelen bij de berechting van Nederlandse Syrië-gangers die nu nog gevangenzitten in het noordoosten van Syrië. Het kabinet wil deze groep mensen en hun kinderen niet repatriëren en is in gesprek met Irak over het opzetten van speciale tribunalen. Maar de Iraakse regering voelt hier weinig voor, zo blijkt steeds weer.

Maandag onthulde NRC dat steeds meer EU-landen de banden met Assad weer willen aanhalen of hier zelfs al mee zijn begonnen, omdat ze niet meer geloven in een aftocht van de president. Voor veel Oost-Europese landen speelt mee dat ze hopen dat Assad voor stabiliteit kan zorgen, zodat Syrische vluchtelingen vanuit omringende landen of vanuit de EU naar hun land kunnen terugkeren.

Ook Turkije voelt niets voor lokale berechting van buitenlandse Syrië-gangers: het begon maandag met het terugsturen van jihadisten.

Minister Blok (Buitenlandse Zaken, VVD) zei maandag niet met Assad te willen praten. Volgens Van Helvert is het echter wel nodig dat Nederland „een knieval” doet, nu blijkt dat Assad aan de macht blijft in Syrië. (NRC)