Drie grote zorgverzekeraars verlagen premie

Verzekeraars Zorgverzekeringen worden minder duur dan verwacht. Verzekeraars VGZ, Zilveren Kruis en CZ verlagen de premie van de naturapolis. Bij Menzis stijgt de premie, met een euro.

De spoedeisende hulp van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.
De spoedeisende hulp van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Foto Lex van Lieshout/ ANP

Zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis en CZ verlagen de premie van hun meestverkochte naturapolis. Dat hebben ze dinsdag bekendgemaakt. CZ verlaagt de premie met 3,85 euro naar 120,95 per maand. Zilveren Kruis verlaagt de premie met 1,50 tot 125,45 per maand. VGZ en dochtermerk Univé verlagen de maandpremie met een euro tot 119,95. Menzis liet maandag weten dat de premie van zijn naturapolis met een euro stijgt, naar 123 euro per maand.

Lees ook: Nederlander betaalt gemiddeld 93 euro te veel voor zorgverzekering

Ondanks de opvallende verlagingen bij drie van de vier grote marktpartijen pakken de nieuwe premies lang niet voor iedere verzekerde goed uit. Dat komt doordat het kabinet eerder besloot de toegestane collectiviteitskorting te halveren tot 5 procent. Bij deze korting krijgen mensen bijvoorbeeld via hun gemeente of werkgever (het collectief) een lagere premie. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) noemde het een „nepkorting”, omdat zorgverzekeraars premies hoger maken om vervolgens een ‘gunstige’ korting te bieden. Ongeveer 60 procent van de mensen heeft een collectieve verzekering.

CZ wijst naar de kabinetsmaatregel als belangrijke factor waardoor de premie omlaag kan. „Het is een dubbele boodschap”, zegt een woordvoerder. „Voor veel mensen stijgt de premie immers wel door verlaging van de collectiviteitskorting.” Hoeveel Nederlanders gemiddeld meer of minder betalen per verzekeraar, was dinsdag niet op te maken uit de cijfers.

Ook voor wie een restitutiepolis afneemt, kan de premie stijgen. Houders van een restitutiepolis betalen extra; daardoor hebben ze keuze tussen meer zorgaanbieders. Menzis verhoogt de maandpremie ervan met 8 euro naar 133 euro. Zilveren Kruis maakt de premie 1,20 euro duurder: 134,95. VGZ verhoogt de premie voor de restitutiepolis met 75 cent tot 127,70. CZ verlaagt de premie voor zijn restitutiepolis als enige van de vier grote wel, met 4,20 euro naar 127,45.

De premiedaling betreft overigens de meestgekozen naturapolissen. Andere naturapolissen kunnen wel stijgen. Bij Zilveren Kruis bijvoorbeeld stijgt de budgetpolis met 1 euro, naar 115,95 per maand.

Nieuwe cao

Tegen de achtergrond van gestegen zorgkosten had het kabinet geraamd dat de zorgpremies gemiddeld zo’n 3 euro per maand omhoog zouden gaan. De kleinere zorgverzekeraar DSW, traditioneel de goedkoopste, liet de maandpremie van de naturapolis voor komend jaar al met 6 euro stijgen tot 118 euro. DSW hanteert geen collectiviteitskorting en profiteert dus niet van de beperking ervan. „We verwachten dat de zorgkosten fors gaan stijgen”, zei directeur Aad de Groot daarover. „We prijzen een cao-verhoging in ziekenhuizen al in, omdat we vinden dat er een loonsverhoging zou moeten zijn, omdat er een arbeidsmarktprobleem is.” Ziekenhuispersoneel eist een flink hoger loon, maar het arbeidsvoorwaardenoverleg heeft nog niet geleid tot afspraken.

Sommige verzekeraar moeten flink interen op hun reserves om gunstige premies te kunnen bieden. CZ zet naar verwachting bijna 94 miljoen in, net zoveel als een jaar eerder. Menzis gebruikt 80 miljoen uit de reserves om de premie beperkt te laten stijgen. De merken Zilveren Kruis, FBTO, Interpolis en Avéro vallen allemaal onder Achmea, dat naar verwachting 33 miljoen inzet uit de reserves.

VGZ doet het kleinste beroep op zijn reserves. Deze verzekeraar verwacht er 9,5 miljoen op in te teren. Het bedrijf zegt profijt te hebben van zijn beleid met zorgaanbieders kritisch te bezien welke behandelingen echt nodig zijn. Ook profiteert VGZ van een scherp inkoopbeleid, onder meer door omzetplafonds vast te stellen. De verzekeraar kwam afgelopen zomer in het nieuws omdat huisartsen werd gevraagd VGZ-verzekerden niet meer naar het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis te verwijzen. VGZ had daar niet genoeg zorg ingekocht.