Syrië

Oprichter Witte Helmen dood na val balkon Istanbul

James Le Mesurier, een van de oprichters van de Syrische hulporganisatie Syrian Civil Defence Force, ook bekend als de Witte Helmen, is maandag overleden na een val van het balkon van zijn woning in Istanbul. Hij werd in de vroege ochtend op straat gevonden met verschillende botbreuken. De toedracht van zijn overlijden is nog onbekend. De echtgenote van Le Mesurier verklaarde tegen Turkse politie dat haar man onder grote stress stond en antidepressiva en slaapmedicijnen slikte, meldt persbureau AFP. Ook zou het gezin naar de buur zijn verhuisd om dichter bij een medische kliniek te zijn, aldus andere media. De Turkse politie is een onderzoek gestart.

De Witte Helmen bieden humanitaire hulp in Syrië bij militaire operaties en bombardementen. In het Westen worden zij gezien als heldhaftige hulpverleners, Rusland en het Syrische regime beschouwen de organisatie als verlengstuk van „terroristische groeperingen”.

Het nieuws bracht een stroom speculaties op gang. Rusland beschuldigde Le Mesurier vorige week op Twitter van „banden met terroristische groepen”.

Le Mesurier was directeur van de in Nederland gevestigde stichting Mayday Rescue, en hielp in die hoedanigheid in 2015 bij het oprichten van de Witte Helmen. Mayday Rescue riep op niet te speculeren over de doodsoorzaak. (NRC)