Maximumsnelheid overdag op alle snelwegen naar 100 kilometer per uur

De regeringspartijen hebben maatregelen afgesproken die ervoor moeten zorgen dat er weer gebouwd kan worden. Woensdag worden alle maatregelen gepresenteerd.
De verlaagde snelheidslimiet van 100 kilometer per uur gaat gelden tussen 06.00 uur en 19.00 uur.
De verlaagde snelheidslimiet van 100 kilometer per uur gaat gelden tussen 06.00 uur en 19.00 uur. Foto Koen van Weel/ANP

De maximumsnelheid op alle Nederlandse snelwegen wordt overdag verlaagd naar 100 kilometer per uur. Dat is onderdeel van de maatregelen tegen de stikstofcrisis die de regeringspartijen dinsdag hebben afgesproken, melden Haagse bronnen aan NRC. De verlaging moet zo snel mogelijk ingaan en zal gelden tussen 6.00 uur en 19.00 uur.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet tegen persbureau ANP al doorschemeren dat een verlaging tot de afspraken behoorde. „Dat is niet leuk, maar we moeten voorkomen dat de bouw van woningen en wegen inkakt.”

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van de verlaging van de snelheidslimiet?

Over de verdere inhoud van de maatregelen die VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben afgesproken is nog niets bekend. Het kabinet gaat nu praten over de verdere uitwerking van de plannen en zal ze volgens premier Mark Rutte woensdag presenteren. Door de maatregelen moeten duizenden stilgevallen bouwprojecten kunnen worden hervat.

‘Nog veel gebeuren’

Rutte noemt de maatregelen volgens persbureau ANP een belangrijke stap. „Niet alle problemen zijn opgelost”, zegt de premier echter ook. „Er moet nog heel veel gebeuren.” In december moet er een groter pakket maatregelen komen. D66-leider Rob Jetten heeft het over een pakket met „verstandige” maatregelen voor de „korte termijn”. Ook hij vindt dat er „de komende tijd” nog meer moet gebeuren. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de stikstofcrisis.

Sinds de Raad van State eind mei een streep zette door de vergunningsprocedure voor bouwprojecten, liggen 18.000 bouwprojecten stil. De vergunningsprocedure deed te weinig om stikstofuitstoot tegen te gaan. Sindsdien zoekt Den Haag naar maatregelen om de stikstofuitstoot in te perken, zodat er weer gebouwd kan worden. Door de stikstofcrisis dreigen er elk jaar duizenden woningen te weinig gebouwd te worden.

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van een snelheidsverlaging op de snelweg

Wegen de voordelen van een maximumsnelheid van 100 km/uur volgens u op tegen de nadelen? Deel uw mening.