Recensie

Recensie Film

Pro-wrestling in Nederland: de sport is nep, het bloed is echt

Pro-wrestling Documentaire ‘Ring of Dreams’ toont hoe ervaren en aspirant-worstelaars een versie van zichzelf spelen en een leven lang bezig zijn dat te perfectioneren.

Beeld uit ‘Ring of Dreams’.
Beeld uit ‘Ring of Dreams’.

Pro-wrestling, die totaal over the top mix van sport, drama en entertainment, is in Nederland een kleine scene. Filmmaker Willem Baptist keek als kleine jongen naar Hulk Hogan, een van de iconen die het genre in de jaren tachtig in de VS groot maakten, en besloot een film te maken over Nederlandse worstelaars. In plaats van de luidruchtige, theatrale, campy stijl van de wedstrijden te imiteren koos hij voor gestileerde cameravoering begeleid door synthesizergolven. Hij toont veel slowmotiondetails van trainingen en gevechten en interviewtjes waarbij ervaren en aspirant-worstelaars frontaal in de camera praten of door trainer Tengkwa aan de tand worden gevoeld. Doordat ze in roze licht gevangen zijn, zien ze er nog kwetsbaarder uit dan hun verhalen.

De meesten begonnen met de sport om als tengere kids aan zelfvertrouwen te winnen. Ze spelen een versie van zichzelf en zijn een leven lang bezig dat te perfectioneren. Hun dagelijkse levens zijn tamelijk kleurloos, in de ring komen ze tot leven. Inmiddels komen er oneliners uit hun mond die niet zouden misstaan in een Amerikaanse motivatievideo.

Het interessantste aspect van deze wereld is de doorlopende performance. De sport is nep, het bloed is echt, de sporters spelen een rol, en ook in Ring of Dreams spelen ze een variant van zichzelf. Wie zijn deze jongens en mannen echt? Zij kregen in de film een vrijbrief om hun exhibitionisme te vieren, met of zonder masker, maar nooit helemaal ontmaskerd.