Onderzoek TNO en CBS

Kosten stressgerelateerde klachten gestegen naar 2,8 miljard euro

De kosten door stress namen toe.
De kosten door stress namen toe. Foto iStock

Burn-outklachten en ander stressgerelateerd verzuim zorgden in 2017 voor een kostenpost van 2,8 miljard euro. Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan het begin van de Week van de Werkstress. Dat is 300 miljoen meer dan in 2016.

In Nederland hebben op dit moment 1,3 miljoen mensen last van burn-outklachten als gevolg van werkstress. Bij 35 procent van alle verzuimgevallen wordt ook daadwerkelijk werkdruk of werkstress als reden voor verzuim gegeven. In totaal gaat het om 11 miljoen ziektedagen door werkstress. Omgerekend betekent dat een kostenpost van 8.100 euro per werknemer, aldus de onderzoekers van TNO en CBS.

Zij melden dat een groeiende groep werknemers zogenoemde technostress ervaart. De groep werknemers die de hele dag gebruikmaakt van een pc of smartphone verzuimt twee keer zo vaak vanwege werkdruk of werkstress. Bijna de helft van de werknemers is vaak of altijd buiten werktijd bereikbaar. Ruim een kwart zegt last te hebben van informatieoverload.

Bijna de helft van de werknemers geeft volgens het onderzoek aan dat er op het werk aanvullende maatregelen nodig zijn tegen werkstress. Volgens de werknemers heeft een derde van het werkgerelateerde verzuim met werkstress te maken. Deze cijfers zijn vergelijkbaar met een jaar geleden. (ANP)