Onderschepping

Malta heeft geheim akkoord met Libië tegen migranten

Malta heeft in een geheim akkoord met Libië afgesproken dat de Libische kustwacht zal proberen te voorkomen dat boten met migranten op de Middellandse Zee in het gebied komen waarvoor Malta verantwoordelijk is. Onder het akkoord geeft Malta informatie door die het de Libiërs mogelijk maakt zo’n boot te onderscheppen. Het bestaan van dit akkoord is zondag onthuld door de Sunday Times of Malta.

Bij deze afspraken gaat het om de zogeheten Search and Rescue-zones (SAR-zones), die veel groter zijn en verder reiken dan de territoriale wateren – die gaan tot maximaal 12 zeemijl uit de kust, ruim 22 kilometer.

In het centrale gedeelte van de Middellandse Zee zijn nu drie SAR-zones, onder verantwoordelijkheid van Italië, Libië en Malta. Als een schip in zo’n zone in de problemen komt, valt de verantwoordelijkheid voor redding in eerste instantie toe aan het land dat daarvoor is aangewezen.

Onder het akkoord waarschuwen de Maltese autoriteiten de Libische kustwacht zodra zij merken dat een boot met migranten koers zet naar de Maltese zone. De Libische kustwacht wordt dan gevraagd het schip te onderscheppen en de opvarenden terug te brengen naar Libië, ook al gebeurt dit ver buiten de territoriale wateren van Libië. (NRC)