Noord-Holland

Cel en tbs voor man die hardlopers neerstak vanuit een rijdende auto

De man die vorig jaar in Noord-Holland vanuit een rijdende auto vijf vrouwen aanviel, is maandag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar bepaald. De vrouwen werden op rustige landweggetjes aangevallen terwijl ze aan het hardlopen waren of op de fiets zaten. In de meeste gevallen gebruikte de dader, de 24-jarige René V. uit Julianadorp, een mes. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

De aanvallen vonden plaats tussen vorig jaar november en januari van afgelopen jaar, in de buurt van Castricum, Egmond-Binnen en Barsingerhorn. Vier van de vrouwen raakten gewond. V. stak ze op borsthoogte of in hun bovenarm. Een van hen raakte hierbij levensgevaarlijk gewond. Een vijfde vrouw heeft hij gestompt, terwijl hij met zijn auto langsreed.

Volgens de rechtbank werden de slachtoffers „totaal overrompeld” en is het een wonder dat geen van hen het met de dood heeft moeten bekopen. „Een gelukkige omstandigheid, die niet aan u te danken is”, aldus de voorzitter.

Ook heeft V. in dezelfde periode vijf andere vrouwen telefonisch bedreigd met verkrachting. Een zesde vrouw heeft hij telefonisch gestalkt. De rechtbank acht de man schuldig aan vier pogingen tot moord, een mishandeling, meerdere bedreigingen met verkrachting en stalking.

V. zei in april al dat hij de vrouwen niet neerstak om ze te vermoorden, maar dat hij er „opgewonden” van raakte. Ook zei hij een „kick” van zijn daden te krijgen. Tijdens de zitting heeft hij spijt betuigd. V. was tijdens de aanvallen al onder behandeling bij een psycholoog in het kader van de bedreigings- en stalkingszaak. Er zijn verschillende persoonlijkheidsstoornissen bij hem vastgesteld. Ook zijn verslaving aan speed is een groot probleem, aldus de rechtbank.

Als gevolg van de aanvallen riepen vier gemeenten in december hun inwoners op voortaan alleen nog in groepjes te hardlopen.(NRC)