Neergeschoten Nederlandse advocaat uit ziekenhuis

Advocaat Philippe Schol zegt tegenover RTV Oost dat het „naar omstandigheden weer redelijk” met hem gaat. Over eventuele motieven van de daders is nog niets bekend.
Agenten doen een passantenonderzoek in het onderzoek naar de neergeschoten advocaat Philippe Schol.
Agenten doen een passantenonderzoek in het onderzoek naar de neergeschoten advocaat Philippe Schol. Foto Dennis Bakker / ANP

De Nederlandse advocaat Philippe Schol die vorige week net over de grens bij Enschede werd neergeschoten, is ontslagen uit het ziekenhuis, meldt persbureau ANP dinsdag. Tegenover omroep RTV Oost zegt de 43-jarige Schol dat het „naar omstandigheden weer redelijk” met hem gaat.

De advocaat werd vorige week woensdag vlak bij zijn huis in de Duitse plaats Gronau beschoten vanuit een rijdende Volkswagen Polo. Daarin zouden meerdere mensen hebben gezeten. Over eventuele motieven is nog niets bekend. Volgens het Duitse Openbaar Ministerie is in de zaak niemand opgepakt.

Schol werd bedreigd. De Orde van Advocaten schakelde onlangs het meldpunt voor bedreigde advocaten voor hem in. Dat meldpunt werd ingesteld door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) na de moord op advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. Volgens een NCTV-woordvoerder zijn na de melding „maatregelen” getroffen.

Lees meer over de zaak: ‘Als er iets gebeurt, zouden ze à la minute voor zijn deur staan’

Faillissement

Aanleiding voor de melding was een beschieting van een sportschool in Losser in de nacht van 2 op 3 oktober, zei de Overijsselse deken van de Orde van Advocaten eerder tegen NRC. De beschieting had volgens hem te maken met het faillissement van dat fitnesscentrum, dat precies een jaar ervoor werd uitgesproken door de rechter. Philippe Schol was aangesteld als curator bij dat faillissement.

Correctie (12 november 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Schol als curator het faillissement uitsprak. Een faillissement uitspreken doet een rechter, niet een curator.