Nederlands vrouwenelftal wint van Slovenië in kwalificatieduel

WK-finalist Oranje versloeg Slovenië in Arnhem met 4-1. Oranje leidt in groep A met achttien punten uit zes duels.
Sherida Spitse van het Nederlandse vrouwenelftal juicht na de 2-1 tegen Slovenië.
Sherida Spitse van het Nederlandse vrouwenelftal juicht na de 2-1 tegen Slovenië. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Nederlandse voetbalsters zijn in de EK-kwalificatie nog altijd zonder averij. Oranje won ook de zesde groepswedstrijd. De WK-finalist versloeg Slovenië in Arnhem met 4-1.

Sherida Spitse, die haar 175e interland speelde, bracht de eerste twee treffers van Oranje op haar naam. De Nederlandse recordinternational scoorde twee keer uit strafschoppen (1-1 en 2-1). Daarna trof ook topschutter Vivianne Miedema twee keer doel.

Oranje leidt in groep A riant, met achttien punten uit zes duels. De ‘achtervolgers’ Rusland, Kosovo en Slovenië staan nog maar op zes punten. Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het EK van 2021 in Engeland. De eerstvolgende poulewedstrijd van Nederland is op 10 april in en tegen Kosovo.

Nederland won vorige maand in Slovenië met 4-2. In dat duel kwam Oranje ook eerst op achterstand en later kwam de thuisploeg ook nog terug tot 2-2 voordat Spitse in de slotfase met twee treffers alsnog de winst veiligstelde.

Gretig van start

Oranje ging in het goedgevulde Gelredome gretig van start. In een hoog tempo trachtte de Europese kampioen de Sloveense verdediging stuk te spelen. Jill Roord en Shanice van de Sanden lieten zich gelden met individuele acties op de flanken, maar in het strafschopgebied was de thuisploeg niet slagvaardig genoeg. Met name Miedema was ongelukkig in de afronding.

Na een half uur kwam Slovenië verrassend op voorsprong. De Nederlandse defensie liet een vrije trap lopen voor keepster Sari van Veenendaal. Kaja Erzen zat er echter attent tussen en rondde beheerst af, 0-1. Binnen vier minuten was het gelijk. Jackie Groenen liet zich slim vallen waarna Spitse van elf meter raak schoot: 1-1.

De 29-jarige middenvelder van Valerenga benutte in de 53e minuut opnieuw een strafschop nadat Miedema was gevloerd: 2-1. Met een geplaatste kopbal uit een ingestudeerde hoekschop zorgde Miedema zelf voor 3-1, waarna ze uit een fraai uitgespeelde aanval ook voor 4-1 tekende. Groenen schoot daarna nog hard op de lat.

(ANP)