Israël doodt commandant Islamitische Jihad in Gazastrook

De spanningen in het gebied lopen op na vergeldingsacties voor de dood van Baha Abu al-Atta, een belangrijke commandant van Islamitische Jihad.
Buurtbewoners en journalisten bezoeken het gebombardeerde huis.
Buurtbewoners en journalisten bezoeken het gebombardeerde huis. Foto Mohammed Salem/Reuters

Israël heeft maandagnacht een commandant van de terroristische groepering Islamitische Jihad gedood in de Gazastrook. Dat heeft het leger bekendgemaakt. Het gaat om Baha Abu al-Atta, volgens persbureau Reuters een belangrijke bevelhebber van de door Iran gesteunde Palestijnse groepering. Islamitische Jihad heeft de dood van Al-Atta bevestigd.

Al-Atta kwam om door een bombardement op zijn woning in het district Shejaiya. Ook zijn vrouw is bij de luchtaanvallen omgekomen. Zeker twee anderen, vermoedelijk hun kinderen, raakten gewond. Volgens het Israëlische leger is de commandant verantwoordelijk voor honderden aanvallen vanuit de Gazastrook op Israël. Ook zou hij van plan zijn geweest nog meer aanslagen uit te voeren.

Niet veel later kwamen berichten naar buiten van nog twee dodelijke luchtaanvallen. Volgens Islamitische Jihad heeft Israël ook een bombardement uitgevoerd in de Syrische stad Damascus. Hierbij zou de zoon van Akram al-Ajouri, een belangrijke figuur binnen Islamitische Jihad, zijn omgekomen. Ook Al-Ajouri’s lijfwacht stierf en zes anderen raakten gewond. Het Israëlische leger heeft deze aanval niet bevestigd.

Hierna werden bovendien twee mannen die op motorfietsen reden in de Gazastrook geraakt door een derde aanval. Een van hen kwam hierbij om het leven. Volgens Israël maakten de mannen zich op om raketten naar Israël af te vuren en heeft het leger ingegrepen om te voorkomen dat „zij ons konden raken”.

Lees ook: Hamas duldt geen verzet in de Gazastrook

Meteen tegenaanvallen

Islamitische Jihad heeft na de dood van Al-Atta meteen aangekondigd wraak te zullen nemen op Israël. Ook de Palestijnse groepering Hamas heeft gezegd dat Al-Atta’s dood „niet onbestraft” zal blijven.

Enkele uren na de acties werden dan ook tientallen luchtaanvallen vanuit de Gazastrook op Israël uitgevoerd, waarbij meerdere gewonden zijn gevallen. Het is niet duidelijk welke groepering hiervoor verantwoordelijk is. Onder meer in Tel Aviv ging het luchtalarm af, meldt het Israëlische leger. In de kustplaats en in het zuiden van Israël blijven scholen voorlopig gesloten. Ook hebben bedrijven voorzorgsmaatregelen genomen.

Hamas en Islamitische Jihad zijn de invloedrijkste militante organisaties in de Gazastrook. Egypte probeert al maanden te bemiddelen tussen Israël enerzijds en Hamas en Islamitische Jihad anderzijds. Volgens Israëlische analisten steunt Iran Islamitische Jihad om macht uit te oefenen in de grensregio.