Haga Lyceum

Leerlingen naar gerechtshof

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Leerlingen van het Haga Lyceum komen aan bij het gerechtshof in Den Haag. Maandag stond de islamitische middelbare school opnieuw tegenover de Nederlandse staat in de rechtszaal. Op het spel dit keer: het hoger beroep over een kritisch rapport van de onderwijsinspectie. Die oordeelde in juli dat het Haga zijn burgerschapsonderwijs en financiën niet op orde heeft. Het Haga wil dat de inspectie het rapport intrekt, omdat de bevindingen niet zouden kloppen. Zo vond de accountant van het Haga geen financiële onrechtmatigheden en zou de school voldoen aan de beperkte eisen die de wet stelt over burgerschap. Volgens schooldirecteur Soner Atasoy voert de overheid een „hetze” tegen hem en zijn school. Hij heeft de komende weken om zijn gelijk te halen in drie rechtszaken. Vrijdag dient bij de Raad van State de tweede, over het besluit van minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) om de financiering van de school in te trekken. Slob nam dat besluit omdat de Haga-leiding niet wilde opstappen na publicatie van het rapport. In december wordt ten slotte die aanwijzing van Slob aangevochten. In de zaak van maandag doet het hof op 24 december uitspraak.