Recensie

Recensie Film

Grijze muis komt in opstand

Tragikomedie Met onderkoelde humor toont de Belgische tragikomedie ‘The Best of Dorien B.’ hoe een jonge dierenarts aan de grijsheid van haar bestaan probeert te ontsnappen.

Kim Snauwaert als dierenarts Dorien in ‘The Best of Dorien B.’
Kim Snauwaert als dierenarts Dorien in ‘The Best of Dorien B.’

Ze lijkt wel tegen mensen te willen vertellen dat er een knobbeltje in haar borst is gevonden. Maar iedereen in de nabije omgeving van de 36-jarige Dorien is zo druk met zichzelf: met hun nieuwe zwembad, katers of buitenechtelijke affaires. Daarom besluit ze het slechte nieuws dat ze kreeg maar zo veel mogelijk te negeren.

Met onderkoelde humor toont de Belgische tragikomedie The Best of Dorien B. hoe een jonge dierenarts de grijsheid van haar eigen leven plotseling opmerkt door een ingrijpende gebeurtenis. Hoe doorsnee en gedwee ze is geworden. Dat wordt pijnlijk duidelijk als een vrouwelijke collega van Doriens man haar bedankt „omdat ze zo discreet” was over de buitenechtelijke affaire die de twee eerder hadden.

The Best of Dorien B. is niet zozeer verrassend qua onderwerp: gesettelde dertiger komt in identiteitscrisis. Maar de knullige, terloopse absurditeit van deze debuutfilm van Anke Blondé is wel buitengewoon onderhoudend. Kim Snauwaert vormt als de grijze muizerige Dorien een ideale tegenpool voor alle egocentrische, over the top-figuren in haar omgeving. Haar opstand tegen de alledaagsheid meandert soms iets te veel alle kanten op en is bij momenten wat voorspelbaar. Maar ook dat past bij een personage dat op zoek is naar een manier om meer te zijn dan een figurant in het leven van anderen.