Europees Hof

Producten nederzettingen Israël moeten herkomst vermelden

Producten uit Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied moeten voorzien worden van etiketten waarop deze herkomst specifiek vermeld staat. Zonder die informatie kunnen consumenten worden misleid, heeft het Europees Hof van Justitie dinsdag bepaald. De kwestie ligt gevoelig: tegenstanders noemen het verpakkingsgebod antisemitisch. Op de goederen moet volgens het Hof niet alleen de regio van herkomst staan, maar ook of de productie plaatsvond binnen een Israëlische nederzetting. De zaak was aangespannen door een Israëlische wijngaard op de Westelijke Jordaanoever, naar aanleiding van de invoering van een vergelijkbare etiketteringsplicht door Frankrijk in 2016. De eisers vonden dat de Franse plicht een boycot faciliteert van door Joodse Israëliërs gemaakt producten. (NRC)