Derde kwartaal

Lage groei Britse economie door onzekere Brexit

De Britse economie is in het derde kwartaal niet in een recessie beland, maar de groei op jaarbasis is historisch gezien erg laag. Die lage groei wordt door economen in verband gebracht met de aanhoudende onzekerheid over het Britse vertrek uit de Europese Unie en met een wereldwijde economische terugval.

De Britse economie groeide in het derde kwartaal met 0,3 procent in vergelijking met de voorgaande periode, toen sprake was van een krimp met 0,2 procent. Met name de maand juli was verantwoordelijk voor de groei, terwijl augustus en september een daling lieten zien. Economen gingen gemiddeld uit van een groei van 0,4 procent.

Grootste manco waren de investeringen van bedrijven die achterbleven. Die werden goedgemaakt door uitgaven van overheden en consumenten. De export toonde herstel van de dip in het voorgaande kwartaal.

Economen verwachten dat de Britse economie over heel 2019 met 1,2 procent zal groeien. Dat zou de laagste groei zijn sinds de financiële crisis ruim tien jaar geleden. De afgelopen zes maanden groeide de economie met 0,1 procent. „De terugval illustreert de pijn van de politieke onzekerheid rond de Brexit en de komende parlementsverkiezingen”, aldus economisch analist Kallum Pickering van Berenberg Bank. (AP)