In beeld

Bosbranden teisteren de Australische oostkust

De Australische deelstaten New South Wales en Queensland worden sinds vrijdag geteisterd door hevige bosbranden – ongebruikelijk vroeg in het jaar. Op dinsdag riepen de autoriteiten in New South Wales de noodtoestand uit, die minstens een week zal duren. Volgens hen dreigen "de gevaarlijkste branden waar Australië ooit mee te maken heeft gehad".
Een landgoed brandt af in de buurt van Taree, een stad 350 kilometer ten noorden van Sydney. Sinds vrijdag woeden er hevige bosbranden in twee deelstaten aan Australische oostkust – vooral de provincie New South Wales werd zwaar getroffen.
Foto Peter Parks / AFP
In New South Wales – de dichtstbevolkte deelstaat van het land – brandden op dinsdag tegelijkertijd meer dan tachtig verschillende vuren. Ook de deelstaat Queensland werd door de bosbranden getroffen. In de stad Brisbane worden mensen gewaarschuwd om binnen te blijven, in verband met de slechte luchtkwaliteit als het gevolg van de branden.
Foto Peter Parks / AFP
Een vrouw en haar anderhalf jaar oude dochter kijken hoe de rook oprijst bij branden in de buurt van het dorpje Nana Glen. Eind vorige week kwamen drie mensen om het leven, ook hebben honderden mensen zich gemeld met brandwonden. Duizenden mensen moesten noodgedwongen geëvacueerd worden.
Foto Dan Pele/ Reuters
Een uit de hand gelopen bosbrand bedreigde op vrijdag een woonwijk in Harrington. Op maandag riepen autoriteiten de noodtoestand uit – deze geldt minstens voor een week. Volgens de autoriteiten dreigen "de gevaarlijkste branden waar Australië ooit mee te maken heeft gehad".
Foto Kelly-ann Oosterbeek / AFP
Een auto brandt op dinsdag af in een tuin aan de Bullocky Way, in de buurt van het dorp Taree. Alleen al in New South Wales zijn sinds vrijdag meer dan 150 woningen door het vuur vernietigd.
Foto Darren Pateman / Reuters
Bewoners proberen het vuur te blussen in de buurt van een woning in Hillsville, dichtbij Taree.
Foto Peter Parks / AFP
Bewoners in de omgeving van Sydney werden gewaarschuwd voor "catasrofale risico's" als gevolg van de branden.
Foto Peter Parks / AFP
Bewoners kijken toe hoe de bosbranden landbouwgronden vernietigen in de buurt van Nana Glen.
Foto William West / AFP
Brandweerhelikopters proberen op vrijdag een bosbrand te blussen in de buurt van het dorp Old Bar.
Foto Darren Pateman / EPA
Kinderen spelen op het strand in de kustplaats Forster. Aan de horizon zijn donkere rookwolken te zien.
Foto Peter Parks / AFP
Australiër Thomas Eveans loopt op maandag door de restanten van zijn huis. "Er is niets meer terug te vinden", vertelde hij aan de krant Nambucca Guardian. "De schuur, de caravan, de motor… alles is weg."
Foto Dan Peled / EPA
Een bos vol zwartgeblakerde bomen in het dorp Old Bar. De brandweer verwacht dat de branden de komende dagen mogelijk nog heviger zullen worden.
Foto Peter Parks / AFP
Een zwembad in de buurt van een door het vuur vernietigd landhuis. Omdat Australië te maken had met een droge winter braken branden dit jaar vroeger uit dan normaal.
Foto Darren Pateman / EPA
Brandweerhelikopters sproeiden op dinsdag chemische vuurvertragers over de huizen om de branden tegen te houden. Al in augustus waarschuwde de Australische meteorologische dienst voor een "actief" bosbrandenseizoen.
Foto Dan Himbrechts / EPA
De conservatieve regering van Australië weigerde om uitgebreid in te gaan op de rol van klimaatverandering in het uitbreken van de bosbranden. "Mijn gedachten zijn slechts bij degenen die hun leven of familie verloren hebben", zei minister-president Scott Morrison op zondag.
Foto Joel Carrett / EPA