Beweging in coalitievorming Spanje met principeakkoord

De Spanjaarden gingen afgelopen weekend voor de vierde keer in vier jaar naar de stembus omdat er geen regering kon worden gevormd.
Een stemlokaal in Pamplona in het noorden van Spanje.
Een stemlokaal in Pamplona in het noorden van Spanje. Foto Alvaro Barrientos/AP

Er is opvallend snel beweging gekomen in het vormen van een regering in Spanje. De sociaal-democratische partij PSOE en het links-radicale Podemos hebben dinsdag, twee dagen na de verkiezingen, een principeakkoord gesloten. Ze hebben nog wel steun nodig van andere partijen voor een meerderheid. De Spanjaarden gingen zondag voor de vierde keer in vier jaar naar de stembus, omdat coalitie-onderhandelingen steeds niet leidden tot een nieuwe regering.

De laatste verkiezingen werden uitgeschreven nadat onderhandelingen tussen PSOE, de partij van demissionair premier Pedro Sánchez, en Podemos afgelopen zomer niets opleverden. Het is daarom opvallend dat beide partijleiders ditmaal binnen twee dagen al tot een voorlopig akkoord zijn gekomen.

Lees ook dit dubbelinterview over de verkiezingsuitslag: ‘Spanje is nu onbestuurbaar’

Na de verkiezingen van afgelopen weekend leek de coalitievorming moeilijker te worden. De PSOE won de verkiezingen, maar kwam met 120 van de 350 zetels fors tekort voor een absolute meerderheid. Podemos kreeg 35 zetels. Daarmee komen de partijen 21 zetels tekort voor een absolute meerderheid. Een linkse coalitie is alleen mogelijk als er steun komt van het nieuwe Mas País én regionale nationalisten uit Catalonië en Baskenland.

Het politieke landschap in Spanje versplinterde de afgelopen vijf jaar, en het lukte verschillende leiders niet om een coalitie te vormen. Na de verkiezingen in april was het duidelijk dat coalitievorming tussen PSOE en Podemos onvermijdelijk was. Afgelopen zomer liepen de onderhandelingen echter vast bij de invulling van de ministersposten.