AEX voor het eerst in achttien jaar door 600 punten

Het is sinds 2001 niet voorgekomen dat de Amsterdamse graadmeter deze grens slechtte. Nationaal en internationaal doen beurzen het de laatste weken bijzonder goed.
De Amsterdamse beurs.
De Amsterdamse beurs. Foto Remko de Waal/ANP

De Amsterdamse beursgraadmeter de AEX is dinsdag kort door de 600 punten-grens gegaan. In meer dan achttien jaar tijd heeft de koers niet zo hoog gestaan. Het heuglijke moment aan Beursplein 5 was van korte duur: niet lang nadat omstreeks half vijf de graadmeter boven de 600,01 punten ging, zakte hij weer eronder.

De handelsbeurzen, nationaal en internationaal, worden de laatste tijd gekenmerkt door een opvallende periode van optimisme. De index is dit jaar al zo’n 23 procent gestegen ten opzichte van het slotniveau van eind vorig jaar. De toonaangevende Amerikaanse S&P 500-index brak in oktober een record. De graadmeter met de grootste Europese beursgenoteerde bedrijven, de Stoxx Europe 600, bereikte rond dezelfde tijd de hoogste stand sinds 2015.

Resultaten beter dan verwacht

Beleggers zijn verheugd over de bedrijfsresultaten van het derde kwartaal die beter dan verwacht zijn. Maar vooral het optimisme over het verloop van de handelsoorlog tussen China en de VS stuwt de graadmeters op. Een akkoord tussen de twee landen zou ophanden zijn.

Verder zijn aandelen de laatste jaren sowieso meer in trek bij beleggers. Door aanhoudende renteverlagingen van centrale banken (zowel de Amerikaanse als de Europese) wordt het relatief interessanter om in aandelen te handelen, omdat met staatsobligaties door de lage rente nauwelijks nog te verdienen valt.

Op de korte termijn kijken beleggers uit naar cijfers over de ontwikkeling van de Duitse economie in het derde kwartaal. Die worden donderdag gepubliceerd. Krimpt de Duitse economie, dan is dat het tweede kwartaal op rij en is er in Duitsland officieel sprake van een recessie. Dat kan de aandelenbeurzen raken. Ook Nederland presenteert die dag soortgelijke cijfers over het afgelopen kwartaal.

Hoewel meer dan 600 punten niet meer is voorgekomen sinds mei 2001, is het nog ver verwijderd van de hoogste AEX-stand ooit. Die was 701,56 punten in 2000.

Correctie (12 november 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de economie van Duitsland al twee kwartalen krimpt. Dat moet één kwartaal zijn.