‘Vliegtuigen stoten meer CO₂ uit door onnodig extra tanken’

Bij één op de vijf Europese vluchten zou onnodig extra goedkopere kerosine worden getankt en daardoor meer CO₂ uitgestoten.
Vliegtuigen tanken extra kerosine op plekken waar dat goedkoper is.
Vliegtuigen tanken extra kerosine op plekken waar dat goedkoper is. Foto Getty Images/Radius Images

Vliegtuigen tanken extra kerosine op plekken waar dat goedkoper is, waardoor ze onnodig meer CO₂ uitstoten. Ze vliegen daardoor namelijk met een hoger gewicht, meldt de BBC maandag. Bij één op de vijf Europese vluchten zou sprake zijn van enige vorm van zogenoemde fuel tankering.

Een klokkenluider van British Airways onthulde de industrie-brede praktijken aan de BBC. Het nieuwsmedium berekende dat alleen al vorig jaar 18.000 ton extra CO₂ is uitgestoten door de luchtvaartmaatschappij. Fuel tankering kan op Europese routes leiden tot een extra uitstoot van broeikasgassen die gelijk staat aan dat van een stad met 100.000 inwoners.

De prijzen van brandstof kunnen per land flink uiteenlopen. De BBC schrijft dat sommige vliegtuigmaatschappijen speciale computerprogramma’s hebben die uitrekenen hoe kosten kunnen worden bespaard met extra tanken in goedkopere landen.