Trumpblog

Trump stuurt ‘intimiderende tweet’ tijdens impeachment-verhoor

Volg hier de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Nieuw blog

Dit blog is gesloten.

Volg de ontwikkelingen in ons nieuwe blog.

Trump stuurt 'intimiderende tweet' tijdens verhoor in impeachment-onderzoek

President Trump heeft vrijdag de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne aangevallen op het moment dat zij aan het getuigen was in het impeachment-onderzoek. Terwijl Marië Jovanovitsj in het Huis van Afgevaardigden vertelde over haar plotselinge ontslag afgelopen lente, stelde de president op Twitter dat „het overal waar Jovanovitsj komt, fout gaat”.

Volgens Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie, probeerde de president Jovanovitsj met zijn tweets te intimideren. De uitlating kan volgens Schiff beschouwd worden als een poging om het onderzoek te belemmeren. Ook Jovanovitsj zelf stelde dat de tweet „zeer intimiderend” was.

Jovanovitsj in het Huis van Afgevaardigden. Foto Drew Angerer/Getty

De diplomaat werd afgelopen mei plotseling ontslagen als ambassadeur in Kiev. Volgens Jovanovitsj is zij niet teruggeroepen omdat ze haar werk niet goed deed, maar omdat de regering-Trump een ambassadeur wilde die meer aandacht zou hebben voor zakelijke belangen in het land. Trumps advocaat Rudy Giuliani zou al sinds de zomer van 2018 aansturen op haar ontslag. Trump stelde vrijdag op Twitter dat hij als president het recht heeft om ambassadeurs te ontslaan als hij dat wil.

Lees ook: Trump-advocaat Giuliani gaat in Oekraïne zijn eigen gang

Trump vraagt Hooggerechtshof zijn belastingaangiften geheim te houden

De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag bij het federale Hooggerechtshof bezwaar aangetekend tegen het vrijgeven van zijn belastingaangiften aan justitie. Dat melden persbureaus Reuters en AP. Aanklagers willen de aangiften inzien in verband met hun onderzoek naar betalingen die Trump gedaan zou hebben aan porno-actrice Stormy Daniels.

De openbaar aanklager in Manhattan wil aangiften van Trump vanaf 2011 inzien, en probeert dat via de rechter af te dwingen. Eerder dit jaar stond de rechter dat in hoger beroep toe. Tegen dat besluit maakt de president nu bezwaar. Hij stelt dat strafrechtelijk onderzoek naar de president in strijd is met de grondwet.

De zaak kan belangrijke gevolgen hebben voor het bepalen van de reikwijdte van presidentiële immuniteit. Trumps advocaten beweren namelijk dat de Amerikaanse president gezien zijn functie volgens de grondwet niet strafrechtelijk mag worden onderzocht.

Stormy Daniels beweert in 2006 een affaire te hebben gehad met Trump waarover ze een zwijgcontract moest tekenen. In ruil voor haar zwijgen, zegt ze 130.000 dollar (ongeveer 120.000 euro) te hebben ontvangen. De aanklagers in New York willen Trumps aangiften inzien om te kijken of daar bewijs voor te vinden is.

Het was in de Verenigde Staten gebruikelijk dat presidenten vrijwillig hun belastingpapieren openbaar maakten. Trump heeft dat tot nu toe altijd geweigerd.

De president moet in totaal acht jaar aan aangiftes overleggen. Foto Tom Brenner/Reuters

Nieuwe Democratische kandidaat meldt zich: oud-gouverneur Deval Patrick

Opnieuw heeft een Democraat zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen van 2020. Ditmaal gaat het om oud-gouverneur van Massachusetts Deval Patrick (63). Hij sloot in december nog uit dat hij een poging zou wagen, maar hij is van gedachten veranderd. Met Patrick in de race zijn er op dit moment in totaal zeventien kandidaten - een uitzonderlijk hoog aantal. En dan is mediamagnaat Michael Bloomberg nog niet meegeteld.

Eind vorige maand schreef The New York Times nog dat vooral Democratische partijdonoren zich zorgen maken over het succes van de progressieve kandidaten. Politici zoals Patrick besluiten nu alsnog mee te doen, ook al zijn meerdere debatten inmiddels geweest. Eerder deze week maakte oud-burgemeester en multimiljardair Michael Bloomberg bekend dat hij zich mogelijk ook kandidaat zal stellen. Ook Hillary Clinton liet doorschemeren een nieuwe worp naar het presidentschap niet uit te sluiten.

Bekijk hier het campagnefilmpje van Patrick:

 

Patrick, een goede vriend van voormalig president Barack Obama, probeert zich te positioneren als een kandidaat die beide flanken van de partij kan verenigen - „Deval for All” is zijn campagneslogan. Hij vindt dat de stemmers niet zouden hoeven te kiezen tussen „nostalgie naar het verleden”, vooral vertegenwoordigd door voormalig vicepresident Joe Biden aan de ene kant, of de „alles of niets” mentaliteit van de progressieve kandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren aan de andere kant. Patrick liet tijdens zijn bekendmaking weten geen voorstander te zijn van Medicare for All, het zorgplan van Sanders, dat ook door Warren is omarmd.

Met nog drie maanden te gaan voordat de eerste Amerikanen naar de stembus gaan voor de zogeheten primaries, wordt het een race tegen de klok voor Patrick. “Maar je weet nooit of het lukt als je het niet probeert”, zei hij in een interview met CBS, kort na zijn bekendmaking.

Diplomaat: onderzoek Biden was belangrijker voor Trump dan beleid Oekraïne

President Donald Trump toonde vooral interesse in een strafrechtelijk onderzoek naar zijn politiek rivaal Joe Biden en diens zoon Hunter, en niet in het reguliere beleid ten opzichte van Oekraïne. Dat concludeerde Bill Taylor, de Amerikaanse zaakgelastigde in Oekraïne, woensdag tijdens de eerste openbare hoorzitting van het afzettingsonderzoek.

Volgens Taylor zat een van zijn stafleden met EU-ambassadeur Gordon Sondland in een restaurant, toen die op 26 juli werd gebeld door Trump. De Amerikaanse president had de dag ervoor het gewraakte telefoongesprek met de net verkozen Oekraïense president Volodymyr Zelensky gehad, waarin hij opriep tot onderzoek naar de Bidens. Het staflid hoorde Trump praten over „de onderzoeken”, volgens Taylor ging dat ook om de Bidens.

Lees ook: Republikeinen zien verhoren nu ook als een kans

Toen Taylors staflid vervolgens vroeg wat Trump dacht van Oekraïne, zei ambassadeur Gordon dat „het onderzoek naar Biden belangrijker is voor president Trump”. Hoewel Taylor eerder al achter gesloten deuren vragen van Congresleden had beantwoord, was dit gesprek van zijn staflid tot nu toe nog niet bekend. De diplomaat zei woensdag dat hij pas afgelopen vrijdag voor het eerst hiervan hoorde. De Democraten hebben inmiddels het betreffende staflid ook opgeroepen om te komen getuigen.

'Politiek gemotiveerde onderzoeken'

Taylor was verder ook kritisch op de „hoogst ongebruikelijke” inmenging van Rudy Giuliani, Trumps advocaat die Oekraïense vertegenwoordigers ook verder aanzette tot onderzoek naar de Bidens. Tijdens de eerste zitting zat Taylor naast George Kent, topambtenaar bij Buitenlandse Zaken. Die zei op zijn beurt dat Giuliani namens Trump, Oekraïne aanstuurde tot „politiek gemotiveerde onderzoeken”.

De zitting woensdag ontwikkelde zich wederom strikt volgens partijlijnen: Democraten probeerden verder hard te maken dat de Republikeinse president zijn ambt heeft misbruik voor politiek gewin. Republikeinen waren zoals verwacht kritisch op de twee getuigen: ze zouden de aantijgingen alleen via via hebben gehoord, en niet direct van Trump.

De Amerikaanse diplomaat Bill Taylor woensdag tijdens de eerste zitting van het impeachmentonderzoek. Foto Michael Reynolds/EPA

Nikki Haley: Tillerson en Kelly werkten Trump tegen om 'land te redden'

Donald Trumps voormalige minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en de oud-stafchef John Kelly hebben geprobeerd samen met de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley op te trekken tegen de president. Dat schrijft Haley volgens Amerikaanse media in haar nieuwe memoires With All Due Respect, of 'Met alle respect'. Dat deden ze naar eigen zeggen om „het land te redden", aldus Haley.

Tillerson en Kelly vroegen Haley in een vergadering achter gesloten deuren om zich achter hun verzet tegen de president te scharen, zo schreef ze onder meer volgens The Washington Post en persbureau AP in haar boek dat dinsdag verschijnt. Ze zouden een uur met elkaar om tafel gezeten hebben, waarbij Trump verweten werd dat hij niet wist wat hij deed. Volgens Tillerson zouden er doden vallen als niemand de president tegenwerkte. Haley ging naar eigen zeggen niet in de opzet van de twee mee, omdat ze het niet aan twee onverkozen functionarissen vond om het beleid van een democratisch gekozen staatshoofd in te gaan.

Haley stopte in oktober vorig jaar als VN-ambassadeur. John Kelly, viersterrengeneraal buiten dienst bij de Mariniers, vertrok in december van dat jaar. Voormalig olietopman Rex Tillerson werd in maart vorig jaar door Trump via Twitter ontslagen. De twee vlogen elkaar daarna nog in de haren. Tillerson verweet Trump ongedisciplineerd en slecht op de hoogte te zijn, Trump noemde Tillerson „zo dom als een steen”.

Nikki Haley tijdens een bijeenkomst van de VN Veilgheidsraad in november 2018. Foto Seth Wenig/AP

Nieuw Trumpblog

Volg in dit nieuwe blog de laatste ontwikkelingen rond het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het vorige blog terug.