Strooizout onderzocht op PFAS-waarden

Het strooizout van de Nederlandse Zoutbank wordt onderzocht om te kijken of er schadelijke chemische stoffen in zitten.
Strooiwagens worden beladen met zout in Houten, januari 2017.
Strooiwagens worden beladen met zout in Houten, januari 2017. Foto Remko de Waal/ANP

Strooizout van de Nederlandse Zoutbank wordt onderzocht om te kijken of er mogelijk te veel schadelijke chemische stoffen in zitten. Dat bevestigt directeur Ardin Bos maandag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

PFAS is een verzamelnaam voor verschillende chemische stoffen. Vanwege de nieuwe normen mag grond met te hoge PFAS-waarden niet meer zomaar verplaatst worden omdat dit schadelijk is voor natuur en milieu. De Nederlandse Zoutbank heeft in het verleden in opdracht van Rijkswaterstaat gezorgd voor aanvoer, opslag, transport en levering van strooizout voor de Nederlandse wegen. Volgens Bos wordt jaarlijks gemiddeld 200.000 ton zout gestrooid.

Het strooizout dat in Nederland wordt gebruikt, komt van verschillende binnenlandse en buitenlandse leveranciers. De Nederlandse Zoutbank levert de komende winter geen strooizout aan Rijkswaterstaat, maar wel aan verschillende gemeenten en gemeentelijke instellingen. Eurosalt heeft de landelijke aanbesteding gewonnen.

Een woordvoerder van Eurosalt zegt dat het bedrijf niet van plan is het zout te testen op PFAS. Het zout zit al duizenden jaren in de grond en PFAS is ook geen hulpstof bij het productieproces, aldus de woordvoerder. Bovendien wordt strooizout afgesloten opgeslagen en ook overdekt vervoerd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) zegt tegen persbureau ANP dat er geen probleem is met het strooien van zout. Rijkswaterstaat sluit zich desgevraagd aan bij Van Nieuwenhuizen.

Correctie (11/11/2019): In een eerdere versie stond dat een eerste analyse naar strooizout was uitgevoerd, waaruit bleek dat het zout niet voldeed aan de PFAS-waarden. Dit is niet juist, hierboven is dat aangepast.