In beeld

Protesten in Hongkong verharden

Nadat een politieagent op maandag een demonstrant neerschoot, laaiden de protesten in Hongkong weer op. De sfeer wordt steeds grimmiger: enkele uren na het schietincident werd een pro-Chinese man na een ruzie in brand gestoken.
Een Hongkongse politieagent schoot op maandag een demonstrant neer. Op de foto is te zien hoe de 21-jarige activist zich naar de agent toe beweegt, voordat die de trekker overhaalt.
Foto Reuters
Het ziekenhuis waar de 21-jarige man ligt, meldde maandagmiddag dat hij niet langer in kritieke toestand was. Volgens de politie handelde de agent uit noodzaak. Nadat een video van de confrontatie via sociale media werd verspreid, laaiden de protesten in Hongkong weer op.
Foto Jerome Favre/EPA
Het geweld escaleerde maandag: enkele uren na het schietincident werd een man die eerder op de dag betrokken zou zijn geweest bij het verjagen van demonstranten uit de metro, tijdens een ruzie op een brug in brand gestoken. Volgens de politie gebeurde dat door gewelddadige relschoppers.
Foto Anthony Wallace/AFP
Tijdens de protesten in Hongkong, die nu al vijf maanden aanhouden, zijn in totaal drie mensen getroffen door politiekogels. Eerder in november werd een pro-Chinese politicus neergestoken door een demonstrant.
Foto Kin Cheung/AP
Sinds afgelopen weekend is de verhouding tussen politie en activisten verhard. Op vrijdag viel een student naar beneden in een parkeergarage. Het is nog onduidelijk hoe dit gebeurde, maar volgens betogers is hij door toedoen van politie om het leven gekomen.
Foto Anthony Wallace/AFP
Hongkongers gaan sinds juni massaal de straat op om te demonstreren tegen de groeiende politieke invloed van China in de stad. De belangrijkste aanleiding was een wet die het mogelijk zou maken dat Hongkongse verdachten aan China uitgeleverd kunnen worden. De uitleveringswet werd in september na aanhoudende protesten ingetrokken.
Foto Jerome Favre/EPA
Het feit dat de uitleveringswet werd ingetrokken, is voor de protestbeweging niet voldoende. Zij eisen onder andere dat er amnestie wordt verleend aan gevangen activisten en dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar politiegeweld. Carrie Lam, de hoogste bestuurder van Hongkong, heeft laten weten niet op de eisen van de demonstranten in te gaan.
Foto Kin Cheung/AP
De protesten hebben de economie van Hongkong hard geraakt – de stad belandde in oktober in een recessie.
Foto Jerome Favre/EPA
Een man blust branden bij de Polytechnische Universiteit van Hongkong.
Foto Shannon Stapleton/Reuters
Demonstranten gooiden maandag met molotovcocktails en barricadeerden belangrijke wegen. De politie meldde tijdens een persconferentie dat er in totaal op 120 locaties blokkades waren.
Foto Dita Alangkara/AP
Agenten schieten met traangas op demonstranten in het district Tsuen Wan.
Foto Anthony Wallace/AFP
Een demonstrant bekladt de muur van een Chinese bank. Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie en hoort sinds 1997 bij China. De stad is tot 2047 een autonome regio, onder het motto ‘één land, twee systemen’. Het is onduidelijk wat de status van Hongkong daarna zal zijn.
Foto Shannon Stapleton/Reuters
De Chinese president Xi Jinping heeft laten weten dat afscheiding van China door Hongkong geen optie is: iedereen die probeert China te verdelen zal "verpletterd worden".
Foto Thomas Peter/Reuters