Politiek

SGP-voorzitter afgetreden om wachtgeldregeling

De voorzitter van de SGP, Peter Zevenbergen, is afgetreden, meldt de partij zaterdag in een persbericht. De positie van de in 2018 aangetreden voorzitter kwam onder druk te staan door kritiek op zijn wachtgeldregeling. Zevenbergen was tot 2006 wethouder in de gemeente Alblasserdam en ontving daar nog 1.450 euro per maand wachtgeld voor, ondanks zijn nieuwe baan als middelbare schooldirecteur. Zevenbergen kreeg dit bedrag ter compensatie van zijn salarisverlies. Na interne ophef en een onderzoek meldde de SGP dat de regeling rechtmatig was, maar dat Zevenbergen het bedrag voortaan aan goede doelen zou schenken. De kritiek laaide toch weer op. Volgens de partij heeft de kwestie „een zware wissel” getrokken op de SGP, Zevenbergen zelf, zijn gezin en gezondheid. Oud-voorzitter Martin van Leeuwen zal optreden als interim-voorzitter. (NRC)