Ernstig gewonden in Hongkong na onrustig verlopen protesten

Een man die pro-Chinese uitspraken deed werd in Hongkong in brand gestoken. Elders werd een betoger neergeschoten door de politie.
Een politieman in Hongkong schiet een betoger neer. Still uit een video.
Een politieman in Hongkong schiet een betoger neer. Still uit een video. Foto Laurent Fievet/AFP/Cupid News

De politie van Hongkong heeft maandag tijdens onrustig verlopen protesten een betoger neergeschoten. De man van 21 verkeert volgens het ziekenhuis in kritieke toestand, aldus persbureau Reuters. De politie heeft bevestigd dat de agent het vuur heeft geopend en de man heeft verwond, maar stelt dat ingegrepen moest worden omdat sprake was van gewelddadigheden. Ook een pro-Chinese man raakte ernstig gewond. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat hij in brand werd gestoken.

Op beelden van de schietpartij is te zien dat een politieman zijn wapen trekt, ogenschijnlijk omdat iemand in een witte trui zijn orders niet opvolgt en de straat op wandelt. Terwijl de agent de persoon in de witte trui vastgrijpt, loopt de 21-jarige betoger in een zwarte trui op de worsteling af. Vervolgens schiet de agent de betoger achter de rug van de persoon in de witte trui neer.

Een andere man raakte maandag gewond doordat hij in brand werd gestoken, meldt persbureau AP. Op beelden van het incident is te zien hoe de man een groep demonstranten aanspreekt en China-gezinde uitspraken doet. Vervolgens wordt hij overgoten met een brandbare vloeistof die daarna wordt aangestoken. Ook hij verkeert volgens het ziekenhuis in kritieke toestand.

De politie trok op verschillende plekken in de stad de wapens en loste ook waarschuwingsschoten, meldt het korps op Twitter. In het zakendistrict werd volgens Reuters ook traangas afgevuurd op zakenlieden die anti-overheidsleuzen riepen naar de autoriteiten. Sommigen zochten beschutting voor het traangas in het luxe winkelcentrum Landmark. Elders wierpen betogers barricades op en werden brandjes gesticht.

‘Onnodig geweld’

De politie zegt noodgedwongen geweld gebruikt te hebben omdat de betogers voor problemen zorgen, en onder meer met molotovcocktails gegooid zouden hebben. Weersproken wordt dat de agenten instructies hadden gekregen om „roekeloos hun vuurwapens te gebruiken”. „De politie heeft strenge regels en orders voor het gebruik van vuurwapens”, aldus een tweet. Of de agent die de betoger neerschoot zijn instructies goed heeft opgevolgd, laat de politie vooralsnog in het midden.

Tijdens de protesten, die nu bijna een half jaar duren, zijn in totaal drie mensen getroffen door politiekogels. Eerder raakten een jongen van 14 en een man van 18 gewond. De afgelopen dagen is de relatie tussen activisten en de autoriteiten verder verslechterd als gevolg van de dood van een student die in een parkeergarage een verdieping naar beneden viel. Waardoor hij viel is nog onduidelijk, maar betogers houden de politie verantwoordelijk.

Betogers gaan de straat op om te protesteren tegen de Chinese invloed in Hongkong en onnodig hard politiegeweld. Het is in de voorbije maanden niet vaak voorgekomen dat de protesten al tijdens kantooruren losbarstten, merkt Reuters op. Doorgaans vonden de protesten plaats als de winkels en kantoren al gesloten waren.