Medeoprichter hulporganisatie Witte Helmen in Turkije overleden

James Le Mesurier werd onder het balkon van zijn huis gevonden met verschillende breuken. Hij was een voormalige officier in het Britse leger.
James Le Mesurier, medeoprichter van de Witte Helmen, is in Istanbul overleden. Archiefbeeld uit 2015.
James Le Mesurier, medeoprichter van de Witte Helmen, is in Istanbul overleden. Archiefbeeld uit 2015. Foto AP

James Le Mesurier, een van de oprichters van de Syrische hulporganisatie de Witte Helmen, is maandag in de buurt van zijn woning in Istanbul overleden. Internationale persbureaus melden dat zijn doodsoorzaak nog onbekend is. Hij is gevonden met verschillende breuken onder het balkon bij zijn huis.

De Turkse politie is een onderzoek gestart naar de omstandigheden rond zijn overlijden. De Witte Helmen, ook bekend als de Syrian Civil Defence Force, bieden humanitaire hulp in Syrië door onder andere vlak na bombardementen mensen onder het puin weg te halen. In het Westen worden zij gezien als helden, Rusland en het Syrische regime beschouwen hen als verlengstuk van „terroristische groeperingen”.

De vrouw van Le Mesurier zei tegen Turkse politie dat hij sinds kort antidepressiva en slaapmedicijnen slikte, meldt persbureau AFP. Mayday Rescue, een in Nederland gevestigde stichting waar Le Mesurier directeur van was, roept media echter op Twitter op niet te speculeren over zijn doodsoorzaak.

Le Mesurier was een voormalige officier in het Britse leger. Voor zijn werk in Syrië werd hij in 2016 door de Britse koningin geridderd.

Twitter avatar MaydayRescue Mayday Rescue Pls give James’s family, friends, colleagues time & space to grieve the terrible loss to his family, Mayday & the world. We ask media to refrain from speculating the cause of his death & remember James as the great leader, visionary, friend, father, husband & son that he was.
Lees ook dit interview dat NRC vorig jaar had met Le Mesurier: ‘Nederland staakt hulp aan Witte Helmen nu die nodig is’