Mark van Bommel door het stof om behandeling van Jeroen Zoet

PSV Een dag nadat PSV-trainer Mark van Bommel zijn vaste keeper Jeroen Zoet uit het basiselftal haalde, bood hij hem zijn excuses aan.

Jeroen Zoet (boven) tijdens de warming up in Tilburg, afgelopen zondag, met eerste keeper Lars Unnerstall.
Jeroen Zoet (boven) tijdens de warming up in Tilburg, afgelopen zondag, met eerste keeper Lars Unnerstall. Foto ANP

Het was een uiterst pijnlijk moment in de nog prille trainerscarrière van Mark van Bommel. Na de aanhoudende reeks van slechte prestaties in de eredivisie en in de Europa League – vijf achtereenvolgende wedstrijden zonder overwinning – hield het PSV-boegbeeld afgelopen zondag in de ontmoeting met Willem II zijn vaste doelman Jeroen Zoet buiten de ploeg.

Een dag later, maandag bood Van Bommel de keeper zijn excuses aan voor de manier waarop hij met hem is omgegaan. Zoet was zes jaar lang onbetwist de eerste doelman bij de Eindhovense club, maar verloor afgelopen weekend dus zijn basisplaats.

Communicatiefout

Door „een pijnlijke communicatiefout”, zei Van Bommel in een verklaring op de website van PSV, kreeg Zoet pas vlak voor die wedstrijd in Tilburg te horen dat hij niet tweede keeper, maar zelfs de derde keeper zou zijn. Daarnaast liet Van Bommel Zoet niet plaatsnemen op de reservebank bij zijn medespelers.

De trainer wilde de keeper besparen dat de tv-camera’s zich voortdurend op hem zouden richten. Daardoor bleef Zoet tijdens de eerste helft binnen en zat hij gedurende de tweede helft in de spelersbus op de parkeerplaats van Willem II.

Dat leidde tot ophef bij de PSV-aanhang. Zoet (28) kreeg onder meer via de sociale media veel verwijten dat hij niet op de bank had gezeten tijdens de wedstrijd.

„Ik ben als hoofdcoach eindverantwoordelijk en mijn conclusie is dat we door onze handelswijze voor verkeerde beeldvorming hebben gezorgd”, zei Van Bommel maandag, een dag nadat PSV opnieuw verloor, ook nadat Zoet was geslachtofferd. Het werd zondag 2-1 voor Willem II, waardoor de achterstand op koploper Ajax al is opgelopen tot elf punten.

„De reden voor die keuze om hem voor Willem II-uit geen reservedoelman te maken was simpel”, aldus Van Bommel. „Wij wilden voorkomen dat Jeroen bij een blessure of rode kaart voor [eerste doelman] Lars Unnerstall zou moeten invallen. Dat leek ons gezien het feit dat ik hem na al die jaren als eerste doelman gepasseerd heb geen goede situatie. Door een pijnlijke communicatiefout kreeg Jeroen dit pas in Tilburg te horen en dat is niet goed te praten.”

PSV verkeert in een moeilijke fase. Niet alleen blijft de club achter bij Ajax en AZ in de strijd om de landstitel, ook in Europa gaan de zaken allesbehalve voortvarend. In de Europa League verloor PSV vorige week donderdag nog kansloos met 4-1 tegen het Oostenrijkse LASK Linz.

Ondanks de slechte reeks bleef Van Bommel zondag strijdbaar, en zei hij dat hij wel degelijk perspectief ziet om PSV weer op gang te krijgen.