Jarenlange celstraffen geëist tegen broers om moordpogingen Enschede

De verdachte wordt ervan beschuldigd een man in 2017 met benzine te hebben overgoten en diens kapperszaak in brand te hebben gestoken.
De zaak werd de afgelopen twee weken in Almelo behandeld.
De zaak werd de afgelopen twee weken in Almelo behandeld. Foto Eric Brinkhorst/ANP

Tegen een 38-jarige man uit het Gelderse Oldebroek is maandag in de rechtbank in Almelo 25 jaar cel geëist. Tegen zijn 25-jarige broer eiste het Openbaar Ministerie tien jaar en zeven maanden cel. Ze worden ervan verdacht meerdere moordpogingen te hebben gedaan.

De 38-jarige verdachte, Henri W., zou in 2017 een man in een kapperszaak in Enschede met benzine hebben overgoten. Vervolgens zou hij de zaak in brand hebben gestoken. Ook wordt hij ervan verdacht in hetzelfde jaar een man van dichtbij meermaals te hebben beschoten, eveneens in Enschede. Beide slachtoffers overleefden de aanslagen.

Volgens justitie was W. bovendien van plan om met een machinegeweer een café te beschieten waar zich op dat moment leden van de voormalige motorclub Satudarah bevonden, meldt persbureau ANP. Over de motieven is nog niets duidelijk.

Tweede eis

De jongere broer van de verdachte, Maurits R., wordt verdacht van een liquidatiepoging op een man in het Duitse Gronau. Ook zou hij drie woningen in Enschede en Almelo en een club in Enschede hebben beschoten. In alle panden, met uitzondering van de club, waren mensen aanwezig op het moment van de beschieting. Ook zij hebben de aanslagen overleefd. „Het mag een wonder heten dat er geen doden zijn gevallen”, aldus de officier van justitie tijdens de zitting.  

Het tweetal handelde mogelijk in opdracht van Simo D., de Twentenaar die ervan wordt verdacht aan het hoofd te staan van een drugsbende. Dat meldt Omroep Gelderland. D. zit in Duitsland vast vanwege drugshandel.