Geen prijsvechters vanaf Lelystad? ‘Ze kunnen ons niet weren’, zegt Wizz Air

De Hongaarse luchtvaartmaatschappij Wizz Air wil graag vliegen vanaf Lelystad Airport. De snel groeiende budgetmaatschappij met een uitgebreid netwerk in Midden- en Oost-Europa verwacht de politieke weerstand tegen haar komst te kunnen overwinnen.

Dat zegt Diederik Pen, operationeel directeur van Wizz Air, in een interview in NRC. Volgens Pen kan de Nederlandse regering zijn bedrijf niet weren van de nog te openen luchthaven. Wizz Air is nu een grote speler op Eindhoven Airport, met 22 bestemmingen in onder meer Polen en Roemenië.

De belangstelling van Wizz Air zet de politieke discussie over Lelystad Airport op scherp. Wizz Air is het type luchtvaartmaatschappij dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) in opdracht van de Tweede Kamer juist moet zien te weren van de nieuwe luchthaven. Om te voorkomen dat prijsvechters Lelystad vol vliegen – zoals in Eindhoven is gebeurd – moeten nieuwkomers worden geweerd. Alleen maatschappijen die ruimte achterlaten op Schiphol zijn welkom.

Maatschappijen die Schiphol verlaten krijgen nu voorrang in Lelystad. Dat werkt alleen zolang de ruimte schaars is. Vanaf 2023, als er meer vluchten worden toegestaan, zal selectie niet meer werken. Europese mededingingsregels bepalen dat bij voldoende ruimte elke belangstellende worden toegelaten.

De opening van Lelystad Airport als vakantievliegveld is al drie keer uitgesteld en staat nu gepland voor het najaar van 2020.

Lees het hele interview: ‘Kortzichtig om ons te weren van Lelystad Airport’