Brexitblog

Europese Commissie begint procedure tegen VK voor niet leveren commissaris

Vooralsnog verlaat het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de Europese Unie. Volg in dit blog de laatste ontwikkelingen over de echtscheiding tussen het VK en de EU.

Europese Commissie begint procedure tegen VK voor niet leveren commissaris

Omdat het Verenigd Koninkrijk weigert een nieuwe commissaris af te vaardigen, is de Europese Commissie donderdag een inbreukprocedure gestart.

Aangezien de Britten door het uitstel van Brexit bij de start van de nieuwe commissie nog in de Europese Unie zitten, zijn ze door aankomend voorzitter Ursula von der Leyen herhaaldelijk gevraagd een kandidaat aan te leveren. Gisteravond liet de regering van Boris Johnson aan Brussel weten dat niet te zullen doen. De Britse wet zou het niet toestaan internationale benoemingen te doen in de periode voorafgaand aan een landelijke verkiezing.

In een verklaring stelt de Europese Commissie echter dat een lidstaat zich niet op nationaal recht mag beroepen als rechtvaardiging zich aan Europees recht te onttrekken.

Lees ook: Zelfs de Britse verkiezingsexpert waagt zich niet aan een voorspelling wie gaat winnen

De kwestie rond de Britse commissaris is het zoveelste hoofdpijndossier voor de nieuwe commissie Von der Leyen – nog voor ze goed en wel van start is. Omdat drie kandidaat-commissarissen door het Europees Parlement werden afgewezen, kon de commissie niet van start op de geplande datum 1 november. 1 december is de nieuwe streefdatum, en nadat donderdag twee nieuwe commissarissen door het EP werden goedgekeurd lijkt dat streven nog altijd binnen handbereik.

Het VK krijgt tot 22 november om te reageren op de gestarte procedure. Niemand in Brussel verwacht werkelijk dat ze alsnog een kandidaat zullen leveren. De inbreukprocedure is vooral bedoeld om de start van een nieuwe Commissie zonder Britse commissaris juridisch goed af te kitten. De Commissie, zo is het signaal, heeft er nu alles aan gedaan namens alle lidstaten een commissaris te benoemen. Ook zonder Britten zou ze dan op 1 december van start kunnen.

Brexit Party trekt zich deels terug uit verkiezingen om Brexit

De Brexit Party zal zich niet verkiesbaar stellen in de kiesdistricten waar de Conservatieven nu de grootste partij vormen. Dat heeft partijleider Nigel Farage maandag gezegd. Het gaat om 317 districten, ongeveer de helft van alle kiesdistricten.

Farage zegt hiertoe besloten te hebben om het vertrek van het VK uit de EU eind januari niet in gevaar te brengen. Dat is positief nieuws voor premier Boris Johnson, die de concurrentie daarmee iets ziet afnemen. Johnson zei maandagmiddag „blij” te zijn dat „er erkenning is” dat alleen de Tories de Brexit kunnen voltooien. Hij ontkent dat hij een deal heeft gemaakt met Farage.

Het Britse kiesstelsel is gebaseerd op districten. De kandidaat met de meeste stemmen wint de zetel van het district en neemt plaats in het Lagerhuis. Farage vreest dat, wanneer twee pro-Brexit-kandidaten het in hetzelfde kiesdistrict tegen elkaar opnemen, de stemmen van pro-Brexiteers te veel zullen worden verdeeld. Dat betekent, zo zegt Farage, dat een voorstander van 'remain' dan uiteindelijk de kandidaat met de meeste stemmen kan worden. Gebeurt dat op grote schaal, dan komt volgens hem de Britse uittreding in het geding.

Verslaan van Labour

Vorige week zei Farage nog dat zijn partij zou meedoen in elk district in Engeland, Wales en Schotland. Afgelopen weekend kwam er vanuit de rechterhoek kritiek op dat besluit omdat die vleugel vreest dat het vertrek uit de EU in het geding komt als Johnson aan macht verliest. In plaats van met de Tories te strijden om stemmers wil Farage zich nu richten op het verslaan van Labour. De oppositiepartij heeft een nieuw referendum over de Brexit beloofd, en de Brexit Party wil koste wat het kost geen nieuwe stembusgang.

Eind vorige maand dwong Johnson middels een wetsvoorstel vervroegde verkiezingen af. Daarmee hoopt hij zijn meerderheid in het Lagerhuis terug te winnen, zodat er uiteindelijk voldoende steun is voor zijn Brexit-akkoord.

Twitter avatar jeremycorbyn Jeremy Corbyn One week ago Donald Trump told Nigel Farage to make a pact with Boris Johnson. Today, Trump got his wish. This Trump alliance is Thatcherism on steroids and could send £500 million a week from our NHS to big drugs companies. It must be stopped.

Welkom in een nieuw Brexit-blog, waar NRC alle ontwikkelingen rondom de Brexit en de Britse verkiezingen op 12 december bijhoudt. Het voorgaande nieuws leest u hier.