Australische staten roepen noodtoestand uit om hevige natuurbranden

Volgens de autoriteiten dreigt in de deelstaten New South Wales en Queensland de gevaarlijkste branden waar het land ooit mee te maken heeft gehad.
De branden verspreiden zich snel door de harde wind.
De branden verspreiden zich snel door de harde wind. Foto Darren/Pateman/EPA

In twee deelstaten aan de oostkust van Australië is maandag de noodtoestand uitgeroepen vanwege hevige bosbranden die de regio al enkele dagen teisteren. Dat meldt persbureau AP. Ruim zeshonderd scholen blijven dinsdag gesloten. De noodtoestand geldt voor een week.

Volgens de lokale autoriteiten dreigen „de gevaarlijkste branden waar Australië ooit mee te maken heeft gehad”. De autoriteiten vrezen dat de branden dinsdag nog heviger zullen zijn dan die van vorige week vrijdag, toen drie doden vielen.

Tot nu toe gingen in New South Wales, waarin de miljoenenstad Sydney ligt, 150 huizen in vlammen op en werd meer dan een miljoen hectare begroeiing verwoest. Meer dan honderd inwoners van de deelstaat hebben zich gemeld met brandwonden, onder wie ook brandweerlieden. New South Wales is met zo’n 7,5 miljoen inwoners de dichtstbevolkte deelstaat van het land. Duizenden inwoners zijn inmiddels geëvacueerd.

Ook Queensland, ten noorden van New South Wales, werd getroffen door het vuur. Daar werden maandag negen huizen verwoest. Door de rook wordt in Brisbane, de grootste stad van Queensland, bovendien gewaarschuwd voor de slechte luchtkwaliteit. Inwoners van de stad wordt aangeraden om binnen te blijven.

Natuurbranden komen in Australië in de zomer vaker voor. Dit jaar braken ze vroeger uit dan normaal vanwege een relatief droge winter. De branden worden voornamelijk veroorzaakt door de grote droogte in de regio. Ondertussen neemt de druk op de regering van Australië toe om meer tegen klimaatverandering te doen.

Twitter avatar NSWRFS NSW RFS EMERGENCY WARNING - Bills Crossing Crowdy Fire. Fire is impacting on the Johns River area. If you are in the area seek shelter as the fire approaches. #NSWRFS https://t.co/4lGLPB3Ulk