Militaire drones bijna zover dat ze zelf hun slachtoffer zoeken én doden

Onbemande wapensystemen zoals drones worden in steeds meer landen ontwikkeld en zijn heel dicht bij het moment dat ze volledig autonoom een doel selecteren en aanvallen. Tegelijkertijd geeft een meerderheid van de belangrijkste wapenbedrijven in de wereld geen garantie dat in hun systemen de mens altijd de finale beslissing neemt over bijvoorbeeld het afschieten van een raket op personen.

Dit blijkt uit het rapport Slippery Slope dat vredesorganisatie PAX maandag heeft gepubliceerd en deze week aanbiedt aan de Verenigde Naties. PAX voert al enige jaren campagne voor een internationaal verbod op ‘killer robots’. Eerder dit jaar publiceerde PAX een rapport over de betrokkenheid van tech-bedrijven bij de ontwikkeling van deze wapens, die dankzij kunstmatige intelligentie zelfstandig beslissingen kunnen nemen over doelen.

In Slippery Slope analyseert PAX vijftig bedrijven, die door omvang, geografische spreiding en technologische innovatie een representatief beeld moeten geven van de omgang van de wapenindustrie met ‘dodelijke autonome wapensystemen’ (Engels afkorting: LAWS). De VS en Israël lopen hiermee nog altijd voorop, maar inmiddels zijn ook landen als Rusland, het VK, China en Turkije belangrijke producenten.

Lees meer over aanvalsdrones die kunnen doden zonder menselijk ingrijpen

De Turkse wapenfabrikant STM heeft onlangs aangekondigd dat in 2020 zijn volledig autonome drones ingezet zullen worden in Syrië. Mocht dat inderdaad gebeuren, dan is Turkije het eerste land dat wapens inzet zonder menselijke controle. Israël bijvoorbeeld beschikt over drones die volledig autonoom kunnen opereren, maar houdt vooralsnog strikt vast aan menselijke besluitvorming.

Van de vijftig onderzochte bedrijven doen er vier het volgens PAX goed, zoals de Franse Volvo-dochter Arquus dat zelfrijdende voertuigen bouwt; deze ‘best practice’-bedrijven hebben duidelijk gemaakt dat, en hoe de mens in hun technologische product de controle houdt. Dertig bedrijven, zoals het Turkse STM en de Amerikaanse giganten Boeing en Lockheed Martin, gelden als ‘high concern’: die werken aan autonome wapensystemen zonder een duidelijke garantie voor menselijke controle. Zestien bedrijven, waaronder het Britse BAE Systems, hebben een middenpositie (‘medium concern’): het is onduidelijk in hoeverre ze werken aan autonome wapens of in hoeverre ze de menselijke controle hebben geregeld.

Aanvalsdrones pagina S10-11