Van der Poel verovert derde opeenvolgende EK-titel veldrijden

Mathieu van der Poel schudde in de laatste ronde zijn voornaamste concurrenten van zich af. Bij de vrouwen werd de Nederlandse Yara Kastelijn Europees kampioen.
Mathieu van der Poel komt als winnaar over de finish op het EK veldrijden in Silvelle (Italië).
Mathieu van der Poel komt als winnaar over de finish op het EK veldrijden in Silvelle (Italië). Foto Soenar Chamid/ANP

Mathieu van der Poel is voor de derde keer op rij Europees kampioen veldrijden geworden. In het Italiaanse Silvelle bleef hij zondag de Belg Eli Iserbyt net voor. Het was het derde Nederlandse succes van de dag: eerder op de middag veroverde Yara Kastelijn al de Europese titel bij de vrouwen en won Ceylin Del Carmen Alvarado bij de beloften.

Op weg naar zijn titel had Van der Poel het niet makkelijk. Hij slaagde er op de 2,9 kilometer lange omloop in Noord-Italië pas laat in de concurrentie af te schudden. In de laatste ronde reed de 24-jarige Nederlander weg bij Iserbyt en diens landgenoot Laurens Sweeck. Die laatste pakte het brons. „Ik ben blij met de trui, maar makkelijk was het niet”, aldus Van der Poel na afloop van de wedstrijd.

Lees meer over het aanpassingsvermogen van de Europees kampioen veldrijden: Mathieu van der Poel heeft adaptatie tot kunst verheven

Van der Poel werd voorafgaand aan de race gezien als de grootste kanshebber. Hij won vorig jaar vrijwel alles wat er te winnen viel in het veldrijden en sloot het seizoen af met 32 zeges en de wereldtitel. Ook op de weg behaalde hij de afgelopen maanden grote successen. Van der Poel won de Amstel Gold Race, Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl.

Kastelijn (22) won haar titel zondag met overmacht. In de eerste ronde kwam ze al alleen op kop te rijden. Uiteindelijk hield ze aan de finish twaalf seconden over op de nummer twee, Eva Lechner uit Italië. De Nederlandse Europees kampioene van vorig jaar, Annemarie Worst, finishte als derde. Van tevoren was Kastelijn geen topfavoriet voor de overwinning. Ze brak pas dit seizoen door in het veldrijden.

Ceylin Del Carmen Alvarado verdedigde met succes haar Europese titel bij de vrouwen jonger dan 23. Ze versloeg met overmacht Anna Kay die op twaalf seconden tweede werd en Marion Norbert Riberolle die ruim een minuut later als derde over de finish kwam.

Correctie (11 november 2019): In een eerdere versie van dit artikel stond dat de overwinning van Van der Poel het tweede Nederlandse succes op deze EK was. Eerder had echter ook de Nederlandse Ceylin Del Carmen Alvarado goud gewonnen bij de beloften. De tekst is aangepast, een alinea over deze zege is toegevoegd.