Veertien mensen in India en Bangladesh omgekomen door orkaan

Twee miljoen mensen in India en Bangladesh zijn geëvacueerd voordat orkaan Bulbul in de nacht van zaterdag op zondag aan land kwam.
Harde regen in de stad Khulna in Bangladesh.
Harde regen in de stad Khulna in Bangladesh. Foto Munir Uz Zaman/AFP

Zeker veertien mensen zijn in India en Bangladesh omgekomen nadat de orkaan Bulbul daar in de nacht van zaterdag op zondag aan land was gekomen. Ruim twee miljoen mensen waren toen al geëvacueerd. Dat melden internationale persbureaus. Nog eens 36 mensen, allen vissers, zijn vermist. Mogelijk loopt het dodenaantal dus nog verder op.

Volgens de autoriteiten in Bangladesh zijn zo’n dertig mensen gewond geraakt en ongeveer zesduizend huizen vernietigd door het noodweer. De geëvacueerden zijn ondergebracht in ruim 5.500 schuilplaatsen. Door een snelle evacuatie zouden veel levens zijn gered, melden de autoriteiten. Het ergste noodweer is inmiddels voorbij, de orkaan is zondag afgezwakt tot een storm.

Meerdere havens en vliegvelden zijn gesloten. Alle vluchten van en naar het vliegveld van Chittagong, de tweede stad van Bangladesh, zijn geschrapt. Dat geldt ook voor alle vluchten van en naar miljoenenstad Calcutta, de hoofdstad van de Indiase deelstaat West-Bengalen.

De orkaan, die windsnelheden heeft bereikt tussen de 100 en 120 kilometer per uur (met windstoten van soms wel 150 kilometer per uur), kwam zaterdagnacht aan land ter hoogte van het West-Bengaalse eiland Sagar. Van daaruit raasde de orkaan verder over de kust van Bangladesh. Sommige laaggelegen gebieden langs de kust zijn overstroomd. Naast sterke wind kreeg het gebied ook met hevige regenval te maken.