President Morales schrijft nieuwe verkiezingen uit in Bolivia

Het is al weken onrustig in Bolivia, nadat Morales zichzelf uitriep tot winnaar van dubieus verlopen verkiezingen. Het leger riep de president zondag op tot aftreden.
Evo Morales zondag in zijn paleis in La Paz.
Evo Morales zondag in zijn paleis in La Paz. Foto Carlos Garcia Rawlins/Reuters

De Boliviaanse president Evo Morales heeft zondag nieuwe verkiezingen aangekondigd. Bij de vorige stembusgang riep hij zichzelf uit tot winnaar, maar die overwinning werd door de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zondag „statistisch onmogelijk” genoemd. Wanneer de verkiezingen plaats zullen vinden, is nog niet bekend.

Morales’ toezegging van nieuwe verkiezingen weerhield de hoogste militair van Bolivia er niet van later op zondag het vertrek van de president te eisen. Generaal Williams Kaliman zei volgens internationale persbureaus op televisie dat het aftreden van Morales ervoor zou zorgen dat de stabiliteit van het land kan worden hersteld. Kaliman riep het volk daarnaast op geen geweld te gebruiken.

De Boliviaanse openbaar aanklager heeft zondagavond onderzoek aangekondigd naar de leden van de kiescommissie. Ook is de voorzitter van het parlement afgetreden. Tijdens de verkiezingen van 20 oktober werden het parlement, de senaat en de president gekozen.

Onrust

In de hoofdstad La Paz en op veel andere plekken in Bolivia is het de laatste weken onrustig. Aanhangers van Morales’ belangrijkste rivaal Carlos Mesa gaan bijna dagelijks de straat op om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Die leek lang in het voordeel van Mesa uit te vallen. De kiesraad stopte tijdens de uitslagenavond opeens uren lang met uitslagen doorgeven. Bijna een etmaal later was het plots Morales die als winnaar werd aangewezen.

Maandag wordt door Luis Fernando Camacho, die Mesa voorbij lijkt te streven als grootste uitdager van de president, een mars naar het presidentieel paleis georganiseerd. Zaterdag kregen demonstranten daar al ruim baan van muitende politieagenten.

De afgelopen weken namen de ordetroepen het juist nog geregeld op tegen de demonstranten. Die werden beschoten met traangas en waterkanonnen. Morales verdedigde dat optreden zondag. „Het is mijn verplichting de vrede in Bolivia te waarborgen.”

Nu het al weken onrustig is na de omstreden ‘herverkiezing’ van de linkse president Evo Morales, komt een jonge advocaat bovendrijven als nieuwe oppositieleider.