Iran: groot olieveld met zeker 53 miljard vaten ontdekt

Het nieuwe veld in de regio Khuzestan is de op één na grootste bron in Iran, dat de vierde olieproducent ter wereld is maar zucht onder internationale sancties.
President Rohani zondagochtend in woestijnstad Yazd.
President Rohani zondagochtend in woestijnstad Yazd. Foto Office of the Iranian Presidency/AP

Iraanse wetenschappers hebben een veld ontdekt met ten minste 53 miljard vaten ruwe olie onder de grond. Dat heeft president Hassan Rohani zondagochtend gezegd in een toespraak die via staatspersbureau IRNA is verspreid. Het veld, waarvan het bestaan nog niet internationaal is geverifieerd, zou het op één na grootste van Iran zijn.

Met de vondst is de totale omvang van de Iraanse oliereserves een derde toegenomen. Er zat voor zover nu bekend voor 150 miljard vaten aan ruwe olie in de bodem. Het meeste daarvan wordt gewonnen in de regio Khuzestan, aan de Perzische Golf. Daar vonden onderzoekers ook het nieuwe veld. Volgens het Iraanse persbureau Tasnim is het veld 2.400 vierkante kilometer groot en zit de meeste olie op ongeveer tachtig meter diepte.

Eigenlijk weet iedereen het, maar niemand durft het hardop te zeggen: de wereld is getuige van de doodsstrijd van een bijzonder internationaal akkoord.

Atoomdeal

De vondst komt voor Iran niet ongelegen. De economie gaat gebukt onder internationale sancties, die voornamelijk door aartsvijanden Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten worden opgelegd. Dat laatste land trok zich twee jaar geleden terug uit een internationaal akkoord over Irans nucleaire activiteiten omdat het Iran ervan verdenkt een atoomwapen te bouwen. In september dreigde Washington elk land dat nog Iraanse olie zou kopen met sancties.

Rohani verklaarde zondag: „Ik zeg nu tegen Washington: terwijl jullie sancties uitdeelden voor de aanschaf van onze olie, vonden Iraanse wetenschappers 53 miljard nieuwe vaten.” De spanning tussen Iran, de VS en landen in de Golfregio is al maanden groot. Er waren de afgelopen maanden ontploffingen aan boord van verschillende olietankers in de Golfregio. Ook waren er aanslagen op Saoedische raffinaderijen en er is een Amerikaanse drone uit de lucht geschoten. Volgens de VS en de Saoediërs zit Iran achter ieder van deze incidenten.

Ondertussen voert Teheran op verschillende manieren stapsgewijs de productie van verrijkt uranium weer op. Deze week kondigde Iran aan centrifuges weer te injecteren met uraniumgas. Dat is volgens het atoomakkoord uit 2015 - dat door onder meer door de Europese Unie nog altijd wordt geratificeerd - verboden.