Ajax veel te sterk voor FC Utrecht, PSV verliest

Koploper Ajax won met 4-0 van FC Utrecht en is nog altijd ongeslagen. PSV verloor met 2-1 van Willem II, de derde nederlaag van het seizoen voor de club.
Donny van de Beek, de maker van de 1-0 en de 3-0, juicht na een doelpunt tegen FC Utrecht.
Donny van de Beek, de maker van de 1-0 en de 3-0, juicht na een doelpunt tegen FC Utrecht. Foto ANP

Ajax heeft een ruime thuiszege op FC Utrecht geboekt. De koploper zegevierde met 4-0, na een ruststand van 3-0. Het elftal van trainer Erik ten Hag gaat daardoor met een riante voorsprong de interlandperiode in. In Tilburg leed PSV juist zijn derde verlies van het eredivisieseizoen: Willem II won met 2-1. Nummer twee AZ nam afstand van de Eindhovenaren door thuis met 3-0 van FC Emmen te winnen.

Ajax begon in het tempo waarmee het afgelopen dinsdag Chelsea wist bij te houden in de Champions League. Doelman Maarten Paes behoedde FC Utrecht in de eerste tien minuten tot drie keer toe voor een snelle achterstand. Hij reageerde uitstekend op doelpogingen van Daley Blind, Quincy Promes en Dusan Tadic. Paes ontsnapte ook nog toen Lisandro Martínez op de paal schoot.

In de veertiende minuut was de keeper wel kansloos toen Donny van de Beek mocht aanleggen op aangeven van Dusan Tadic, de Serviër die niet helemaal tevreden was over zijn laatste optredens in de eredivisie. Tadic tekende tien minuten later zelf voor 2-0 en leverde in de veertigste minuut ook zijn aandeel in een prachtige aanval die de 3-0 van Van de Beek inleidde. De aanvoerder combineerde met Promes en Ziyech en zag Zakaria Labyad uiteindelijk Van de Beek aanspelen. Martínez scoorde in de 66ste minuut de vierde Ajax-goal.

PSV

Tegen PSV opende Ché Nunnely al in de zevende minuut de score voor Willem II. De buitenspeler was weggelopen bij linkerverdediger Michal Sadilek en kon Lars Unnerstall van dichtbij passeren. De Duitse keeper kreeg van Van Bommel de voorkeur boven Jeroen Zoet, die in de ogen van de trainer te veel fouten maakt. Nunnely maakte in de 64ste minuut ook de tweede treffer van Willem II. Invaller Gastón Pereiro verkleinde in de slotfase de achterstand voor PSV.

PSV zit door zijn nederlaag bij Willem II al sinds 6 oktober zonder overwinning in de eredivisie. De club verloor van AZ en FC Utrecht en kwam tegen Sparta niet verder dan een gelijkspel. Ook in de Europa League konden de Eindhovenaren tussendoor niet winnen. De achterstand van nummer drie PSV op koploper Ajax bedraagt nu elf punten.

AZ

AZ maakte volop gebruik van de nederlaag van PSV door een ruime zege te boeken op nummer dertien FC Emmen. In eigen stadion waren de Alkmaarders ruimschoots de betere ploeg. In de 36ste minuut zorgde Teun Koopmeiners vanuit een strafschop voor de 1-0. Vlak voor rust maakte Myron Boadu er 2-0 van. Calvin Stengs scoorde na bijna een uur spelen het derde AZ-doelpunt. De club staat nu vijf punten voor op PSV en zes punten achter op Ajax.

Feyenoord klom zondag een plek op de ranglijst door met 3-2 te winnen van RKC Waalwijk. De Rotterdammers staan nu tiende. Tegen de hekkensluiter van de eredivisie leek Feyenoord lang op een gelijkspel af te koersen. RKC kwam via goals van Darren Maatsen en Sylla Sow in de eerste twintig minuten op voorsprong, waarna de thuisploeg dankzij Nicolai Jørgensen en Sam Larsson nog voor rust langszij kwam. Vijf minuten voor tijd scoorde Marcos Senesi de winnende goal. (ANP/NRC)