Voetbal

Ondanks akkoord blijft Ajax jeugdspelers ronselen bij AZ

Na nog geen vier maanden is het herenakkoord tussen de grootste zes voetbalclubs van Nederland al geschonden. Clubs spraken af om zich vanaf juli 2019 te onthouden van het scouten van elkaars jeugdspelers, maar inmiddels heeft Ajax zich al bij AZ gemeld voor een jeugdspeler van onder de zestien jaar.

De club uit Alkmaar verloor vlak voor ingang van het akkoord nog een 15- en 16-jarige speler aan Ajax en dacht dat de afspraak ertoe zou leiden dat deze praktijken verleden tijd zouden zijn. Formeel is het nog altijd niet verboden wat Ajax doet, omdat wettelijk niet kan worden vastgelegd dat spelers de overstap niet mogen maken.

Het akkoord werd afgesloten door Ajax, AZ, PSV, Feyenoord, Vitesse en FC Utrecht en maakt deel uit van de zogenoemde veranderagenda die de eredivisieclubs samen hebben opgesteld. Dit is een bundeling afspraken die tot verbetering van het Nederlandse voetbal moet leiden.

Eén daarvan betreft het beschermen van elkaars jeugdopleidingen. Halen topclubs al in een vroeg stadium de beste talenten weg, dan zou het voor andere clubs op den duur geen nut meer hebben om in een eigen jeugdopleiding te investeren. (NRC)

Herenakkoord al geschonden

Sport E26-27