Drie doden bij bosbranden oostkust Australië

De oostkust van Australië wordt geteisterd door zeker zeventig bosbranden. Drie mensen kwamen om het leven, zeven anderen raakten vermist.
De brandweer probeert de bosbranden aan de oostkust van Australië te bestrijden.
De brandweer probeert de bosbranden aan de oostkust van Australië te bestrijden. Foto Dan Himbrechts/EPA

De hevige bosbranden in het oosten van Australië hebben zaterdag zeker drie levens geëist. Ook zijn zeven mensen vermist. Dat meldt persbureau AP. Premier Scott Morrison zei te vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen. De Australische oostkust wordt de afgelopen dagen geteisterd door een groot aantal bosbranden.

Zeker dertig mensen raakten gewond en 150 huizen zijn verwoest. Twee doden vielen in de plaats Glen Innes, zo’n 550 kilometer ten noorden van Sydney. In deze buurt raakten ook de zeven mensen vermist. Een derde slachtoffer viel in de buurt van de plaats Taree, zo’n driehonderd kilomer ten noorden van Sydney. De brandweer vreest dat het aantal vermisten nog verder oploopt. „Er zijn ernstige zorgen dat er meer verloren gaat en dat er meer slachtoffers vallen”, zei het hoofd van de brandweer Shane Fitzsimmons. Ook premier Morrison verwacht later op de dag nog meer slecht nieuws te ontvangen.

Twitter avatar ScottMorrisonMP Scott Morrison Our thoughts and prayers are with those who have been so directly and horribly impacted by these fires. https://t.co/XvgsLv4eht

Zo’n 1.500 brandweermannen zijn ingezet om de zeker zeventig bosbranden te bestrijden. Volgens de Australische autoriteiten vormen zeventien brandhaarden een groot gevaar vormen voor de veiligheid. Aan de oostkust zijn honderden mensen geëvacueerd. „De verwoestende en afschuwelijke branden die we vooral in New South Wales, maar ook in Queensland hebben gezien, zijn absoluut huiveringwekkend”, aldus Morrison.

De branden worden voornamelijk veroorzaakt door de extreme droogte in het gebied. Ze verspreiden zich snel door de harde wind. Vrijdag sprak brandweerchef Fitzsimmons tegen de BBC: „We hebben nog nooit zoveel branden tegelijkertijd gezien waarbij noodwaarschuwingen zijn afgegeven.”

Twitter avatar NSWRFS NSW RFS Difficult firefighting conditions on the Hillville Fire, south of Taree. This is the fire burning near Diamond Beach. The fire is at Emergency Warning level. #nswrfs #nswfires https://t.co/pJYWet1MEY