Stadsontwikkeling

’Maak ruimte in de stad voor zwemwater’

Er moet (veel) meer schoon en veilig zwemwater komen in de stad. In de ontwikkeling van de havenbekkens in de Rotterdam, zoals de Rijnhaven, de Maashaven en Merwe-Vierhavens, zou ook ruimte gemaakt moeten worden voor zwemwater vindt GroenLinks. De partij heeft daarvoor een motie ingediend tijdens de begrotingsvergadering van de Rotterdamse gemeenteraad. Bij het ter perse gaan van deze bijlage was nog niet bekend hoe daarop was gestemd, maar GroenLinks verwacht eigenlijk weinig weerstand, zegt GroenLinks-raadslid Astrid Kockelkoren. „De houding van het college is in ieder geval positief”, zegt ze. Er is nu te weinig schoon buitenwater, zegt Kockelkoren, en vooral in de lange hete zomers zoals de afgelopen jaren wordt de behoefte aan verkoeling nijpend. „Er is een grote behoefte aan zwemwater. Er komen flink meer woningen in de stad, en er zijn steeds meer bezoekers.” De kwaliteit van het leven van de stad zou ook gebaat zijn bij plekken om te zwemmen, vindt GroenLinks. Complicerende factor bij zwemwater in de havenbekkens is dat verschillende wethouder zich ermee bezighouden, zegt Kockelkoren: Sport, Stadsontwikkeling, Buitenruimte: het gaat over meerdere portefeuilles. „Maar ik verwacht een actieve houding van het college, dat is hoe we een stad maken.”

Er zijn eerder initiatieven geweest om zwemmen in de stad mogelijk te maken. „De plannen liggen er al.” Nu is zwemmen in de Maas en de havenbekkens verboden, behalve bij speciale evenementen.