SGP-partijvoorzitter Peter Zevenbergen afgetreden na kritiek op wachtgeldregeling

Na kritiek op een wachtgeldregeling kwam het functioneren van SGP-partijvoorzitter Peter Zevenbergen onder druk te staan. Zaterdag legde hij zijn functie neer.
Promotiemateriaal van de SGP tijdens een partijcongres.
Promotiemateriaal van de SGP tijdens een partijcongres. Foto Koen van Weel / ANP

Peter Zevenbergen, sinds het najaar van 2018 partijvoorzitter van de SGP, is afgetreden. Dat meldt de partij zaterdag in een persbericht. De positie van Zevenbergen kwam onder druk te staan na kritiek op een wachtgeldregeling.

Zevenbergen was tot 2006 wethouder in de gemeente Alblasserdam en ontving daar nog altijd wachtgeld voor, ondanks dat hij al een nieuwe baan gevonden had als middelbare schooldirecteur. Zevenbergen kreeg 1.450 euro per maand ter compensatie van zijn salarisverlies. De oud-voorzitter wilde de wachtgeldregeling in 2014 stoppen of afbouwen, maar dat was niet „zonder meer mogelijk”, verklaarde hij eerder.

Lees ook: Wachtgeldrel blijft SGP-voorzitter achtervolgen

Na interne ophef en een onderzoek meldde de SGP dat de uitkering rechtmatig was, maar dat Zevenbergen het bedrag voortaan aan goede doelen zou schenken. Daarmee leek de zaak afgesloten. „Na oktober 2018 hoopten het hoofdbestuur en Peter Zevenbergen dit hoofdstuk af te sluiten”, schrijft de SGP zaterdag. „Dat bleek niet het geval en sinds een aantal weken werpt het onderwerp weer stof op. Het goed functioneren als partijvoorzitter kwam hierdoor onder druk te staan.”

‘Verkeerde voorstelling van zaken’

In oktober 2018 verstuurde de partij een interne nieuwsbrief over de kwestie, waarin werd gesproken over een pensioenregeling in plaats van een wachtgeldregeling en dat Zevenbergen uit eigen beweging het geld zou zijn gaan doneren. Leden van de SGP Albasserdam vonden dat „een verkeerde voorstelling van de zaken”. De SGP voerde een jaar lang overleg en rectificeerde de nieuwsbrief vorige maand. Desondanks meenden de leden van de SGP Alblasserdam dat Zevenbergen beter af kon treden.

Volgens de partij heeft de wachtgeldkwestie „een zware wissel” getrokken op de SGP, Zevenbergen zelf en zijn gezin en gezondheid. Oud-voorzitter Maarten van Leeuwen zal hem vervangen en optreden als interim-voorzitter. Het bestuur van de partij hoopt dat de SGP „weer in rustig vaarwater komt en zich kan richten op haar kerntaak: politiek bedrijven bij een open Bijbel.”

Correctie (10 november 2019): In een eerdere versie van dit stuk werd oud-SGP-voorzitter Peter Zevenbergen meermaals Peter Zevenberg genoemd. Dat is hierboven aangepast.